Малко над 1200 са подадените заявления за матурата по български език и литература в област Кърджали

За предстоящият държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература на 17 май заявления са подали 1212 зрелостници и завършили предходни години в област Кърджали, каза за БТА началникът на Регионалното управление по образование в родопския град Ангелина Костова. 
Костова уточни, че броят на завършващите 12. клас през настоящата учебна година в региона е 1 156 ученика. Припомни също, че през предходната година за матурата по БЕЛ подадените заявления са били 1222. 
Изпитът в петък ще се проведе в 26 училища в региона, като вече има създадена организация за това. За държавните зрелостни изпити в област Кърджали са ангажирани близо 640 квестори, както и 28 преподаватели по чужд език, които ще четат текст на втория държавен зрелостен изпит на 20 май за избралите да се явят на езиков изпит. 
Ангелина Костова каза също, че най-голям интерес по отношение на втората матура, която е задължителна за полагане, но предметът е избираем, има към „Биология и здравно образование“ – 314 подадени заявления. На второ място, според предпочитанията, е английският език с подадени 233 заявления. 
За третата матура, която е изцяло пожелателна, също има подадени заявления. Те са 17, като само едно е от ученик, завършващ тази година. Останалите 16 са от завършили предходни години, каза още Ангелина Костова. 
Тя допълни също, че през април на завършилите предходни години е била дадена възможност да подадат документи за явяване на изпит за повишаване на оценката си от ДЗИ, като според промяната новата оценка не води до промяна на дипломата, а служи за кандидатстване във висше учебно заведение. И допълни, че от област Кърджали нито един зрелостник не се е възползвал от възможността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари