Малко над 70 жители на Кърджали са се възползвали от кампанията на Общината и са се сдобили с безплатни съдове за домашно компостиране

Рекламирай в beZpartien.bg

Близо 70 жители на Кърджали са се възползвали от кампанията на Общината за безплатно предоставяне на съдове за домашно компостиране, казаха за БТА от общинската администрация. От там припомниха, че кампанията бе обявена през март миналата година, а целта на Общината бе чрез предоставяне на съдовете да се намали количеството на отпадъците към Регионалното депо още при първоизточника.
Обявени за предоставяне бяха 280 съда, като интерес към тях са проявили малко над 140 кърджалийци, подали заявления за получаване, но половината от тях до момента са ги взели. От общинската администрация уточняват, че и към днешна дата кампанията е в ход и всеки желаещ може да поиска от 320 литровите домашни компостери.
А във връзка с биоразградимите отпадъци, само преди дни общинският съветник от ГЕРБ Иван Илиев излезе с предложение за поставянето на контейнери в кварталите, заети предимно с нискоетажно строителство. 
„Мнозинството от обитателите на еднофамилни и многофамилни жилищни сгради с дворни пространства отглеждат овошки, лози и зеленчуци, които генерират големи количества растителен отпадък, подлежащ на изхвърляне  – клони от резитба на дръвчета напролет, окапала листна маса и стълба, окосена трева през вегетационния сезон и др. Същите се трупат или изхвърлят в общите контейнери за смет, вместо да се събират и преработват“, коментира Илиев. Според него, поставянето на въпросните контейнери от една страна това ще улесни населението, а от друга – ще ограничи замърсяването на околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *