Малкото планинско село Дивчовото е райско кътче за българи и чужденци, млади и стари, разказа кметът Атанас Атанасов

Малкото планинско село Дивчовото приютява българи и чужденци, привлечени от чистия въздух, красивата, дива природа и ромоленето на реката. Селото се намира в Стара планина в Тетевенския балкан, в началото на Национален парк Централен Балкан и резерват Боатин. Въпреки красотата и спокойствието в Дивчовото, липсата на работа и поминък води до обезлюдяване на селото, което е с 98 жители по постоянен адрес, каза в интервю за БТА кметът Атанас Атанасов. По думите му младите хора напускат родното си място, за да търсят работа в по-големите градове или в чужбина. 
В миналото в Дивчовото са живеели около 300 души. Сега са останали само възрастни хора. Младите семейства са 3-4, като едното е на 34-годишния кмет. 
„Мило ми е за селото. Винаги съм искал да остана тук. Тук са ми корените, тук съм израснал, не искам да се разделям с това място. Проблемът е, че имаме две малки деца  – на 5 и 7 години, и не знам какво ще правим по-нататък. Сега ги карам на детска градина в Черни Вит“, каза Атанасов.
Сред младите семейства е и това на българка и аржентинец, които имат три малки деца. Спокойствие и сигурност е намерило и едно украинско семейство, което си е закупило къща в селото.  
Кметът разказа, че напоследък има голямо търсене на имоти в Дивчовото заради природата и спокойствието. Предлагането обаче е слабо, въпреки че над 20 къщи са необитаеми.
Според кмета желаещите да си купят къща в селото ще станат повече, ако бъде направен пътят до Дивчовото. От държавния бюджет по Инвестиционната програма за общински проекти са предвидени близо 3,3 милиона лева за основен ремонт на общинския път Ямна – Черни Вит – м. „Десеткар“ – Дивчовото, припомни кметът.
Мястото става привлекателно и за туристи. Екопътека води от селото към местността „Костина“ в село Рибарица – пътят, по който през 1878 г. са минали четниците на Панайот Хитов и групата на Георги Бенковски. По този маршрут преминават и много чуждестранни групи.
В селото, което се намира на 650 метра надморска височина, има изградена и храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ по инициатива на местен жител.
Големият празник на Дивчовото е на 3 август. Той не може да премине и без традиционната тетевенска саламура. Тя задължително се приготвя от пъстърва, хваната във водите на река Черни Вит. “Тетевенската саламура в Дивчовото е най-хубавата, най-лютата, а ракията – най-силната“, добави младият кмет Атанас Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари