Маратон без отпадъци „Чиста Струма RUN“ ще се състои за поредна година край Кюстендил

Благотворителна обиколка със специално подбран маршрут по бреговете на реките Струма и Банщица, организира за пореден път на 23 юни сдружението „Чиста Струма“. В инициативата през тази година се включва и организацията 5kmrun.
Според инициаторите в красивите кътчета, през които преминава маршрутът, отпадъците нямат място. Събраните средства от бягането ще бъдат вложени в регулярното почистване, сортиране и транспортиране на отпадъците от замърсените реки в района на Кюстендил.
Надпреварата и през тази година ще е в три дистанции от 10 км, 5 км и детско трасе с дължина от 2 км, казаха организаторите. Таксата за участие за двете по-дълги дължини е 30 лв. или пластмасови бутилки и кенчета.
„Тези от вас, които ни подкрепиха на миналогодишното бягане, знаят че имаше такса от 30-40 лева. Тази година обаче сме измислили нещо много интересно. Знаем, че има смисъл в това едно добро бягане, с подходящо трасе, професионална организация, състезателен елемент и проследяване на резултатите да има своята цена. Но, тъй като всичко, което правим е за чисти реки, искаме да ви дадем избор: можете да заплатите таксата от 30 лв. за участие в бягането или да донесете на място общо 30 броя PЕТ пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета“, казаха организаторите.
Те припомниха, че през миналата година инициативата „Чиста Струма RUN“ привлече дарения в размер на 3500 лв., с които са подкрепени дейности за чисти български реки.
През последната година са били извадени близо 10 тона рециклируеми отпадъци от реките Банщица и Струма в района на Кюстендил, оказана е помощ за разделното събиране на пластмаса и алуминиеви кенчета в 10 кюстендилски училища, проведени са срещи на тема екология с десетки ученици и са почистени частично три незаконни сметища край селата Соволяно, Горна Гращица и Слокощица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари