Мариана Петкова откри самостоятелна изложба с колажи в Нови пазар

Авторска изложба с колажи откри в Общинската художествена галерия „Петър Персенгиев“ в Нови пазар шуменската художничка Мариана Петкова. Това съобщи за БТА Борислава Борисова, директор на галерията.
Петкова е родена в 1957 г. в Троян, живее в Шумен. Работи в областта на изящното и приложното изкуство. Участва с живопис, графика, илюстрация, рисунки и колажи в национални и регионални изложби, международни биеналета и пленери. Съорганизатор е на „Арт Пленер Салманово“ и организатор на изложби и пърформанси с деца и ученици. Има 25 самостоятелни изложби, добави Борисова.
Мариана Петкова представя в експозицията 53 творби в техниката на колажа. Акварелните и графичните изображения на растения, хора и животни, и авторските стихове, са апликирани многопластово върху фонове от ръчно обработени хартии и декоративни кожи. С тази техника художничката изразява своето вълнение от експериментирането, коментира Борисова. Елементите са обобщени чрез темите и хармонията на активните и по-спокойните живописни съчетания. Темите за българското и световното историческо минало намират допирни точки с настоящето на Нови пазар, каза още Борисова.  Изложбата ще остане експонирана в Нови пазар до 15 август, съобщи тя.
Припомняме, ме Мариана Петкова коментира, че темите в изложбата са свързани с фрагменти от българското историческо минало, с праистория и Средновековие, с първите култури и цивилизации в света.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари