Мариус Куркински и Христо Мутафчиев представят моноспектаклите „Нашенец“ и „Боже мой“ на фестивала „Варненско лято“

Мариус Куркински ще покаже в родния си град Варна своето най-ново представление „Нашенец“ по Чудомир, което е в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Както каза за БТА главният координатор на форума Асен Терзиев, именно известният ни артист в средата на 90-те години превърна моноспектаклите в нещо изключително харесвано и от специалисти, и от широката публика, а с „Дамата с кученцето“ по Чехов, където влиза в няколко роли, той създаде своеобразен култ. 
Куркински е поставил в тази театрална форма проза на Антон П. Чехов, Андрей Платонов и Джулиан Барнс, библейски текстове. От 2006 г. насам интересът му е основно към български автори, един от които е Николай Хайтов. С моноспектакъла по разказите на големия български хуморист Чудомир, Мариус Куркински отбелязва 30 години сценична дейност. В своя спектакъл той пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота, поднесени чрез забавни и трогателни истории, чрез непосредствения и искрен разказ на наивитета.
Христо Мутафчиев също гостува на „Варненско лято“. Днес и утре той ще представи във Фестивалния и конгресен център моноспектакъла „Боже мой“. Текстът е вдъхновен от романа „Жажда“ на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за актьора от Теа Денолюбова. За него тя получи тази година номинация за награда „Икар“ за драматургичен текст. Сценичният вариант е дело на Стоян Радев на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. 
„Боже мой“ е вторият моноспектакъл на популярния актьор Христо Мутафчиев след „Плач на ангел“, представен на „Варненско лято“ през 2021 г., създаден отново съвместно с режисьора Стоян Радев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари