Мария Габриел обяви, че оттегля кандидатурата си за премиер; Николай Денков призова ГЕРБ-СДС да гласуват правителство с министър-председател Габриел и да бъде запазен съставът на Министерски съвет

Рекламирай в beZpartien.bg

Предложената от ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел обяви днес, че ще оттегли кандидатурата си за премиер от Народното събрание. Премиерът в оставка Николай Денков в специално обръщение призова ГЕРБ-СДС да гласуват правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да се променя съставът на Министерския съвет.
Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втори мандат. Това каза на брифинг на ГЕРБ вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел. 
Показахме, че можем да отстъпим в името на националния интерес, коментира тя и добави, че в името на това България да има правителство, разговорите са продължили и през последните три дни. В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и за енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи, добави Габриел.
И затова ние тук казваме „не“ – „не“ на постоянните нови условия и „не“ на нови и нови условия, заяви Габриел.
Заявяваме ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта тя.
Това, което казваме днес, е много ясно – всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим, обяви на брифинга заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.
Това, което доведе до този финал, е на практика борбата на ПП-ДБ за власт и постове. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел, каза заместник-председателят на парламентарната група Теменужка Петкова.
Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди девет месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет (МС), каза премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ.
Преговорите за промени в състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем, обяви Денков.
Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди девет месеца дума? Ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в цикъл от избори, запита Денков. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си, каза той.
Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета, каза Николай Денков в обръщението.
Част от лидерите на парламентарно представените партии реагираха на изявлението на Мария Габриел
Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски, цитиран в съобщение,  разпространено от пресцентъра на партията. 
Необходими са бързи предсрочни избори, за да продължим да работим за хората и България, с ясно евроатлантическо мнозинство и правителство, допълва Пеевски.
От ДПС заявяват, че няма да подкрепят правителство с втория мандат, излъчено от ПП-ДБ.
Ако президентът Румен Радев прецени и връчи третия мандат на Движението за права и свободи, ние ще го върнем, защото не приемаме да се търси мнозинство с антинатовски и антиевропейски партии като “Възраждане”, с които сме идеологически и морално несъвместими, пише Делян Пеевски.
„След поредица от безумни, глупави и унизителни обрати, днес стана ясно, че най-вероятно, логично и с облекчение отиваме на избори,“ коментира лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов във Фейсбук.
Според Трифонов, следващият мандат ще отиде в „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Тях, напълно логично, никой няма да ги подкрепи. Третият мандат, в когото и да отиде – той ще го върне, и така, съвсем правилно, отиваме на избори, пише Трифонов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *