Мария Габриел: Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него

Рекламирай в beZpartien.bg

Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген по въздух и вода.
България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници, заяви Габриел.
Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът.
България задава посока и е добър пример. България със своя опит ще оформя бъдещето на Шенгенското пространство и ще има ползотворно участие в това всички граждани да се чувстват по-сигурни, каза още Габриел.
Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата. Присъединяването на страната ни към Шенген беше отбелязано със символично отваряне на границата.
На церемонията присъстваха премиерът в оставка Николай Денков, министрите на вътрешните работи и на транспорта – Калин Стоянов и Георги Гвоздейков. Сред гостите бяха още Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и Фредерик Мьорис – посланик на Белгия в България.
По време на отбелязването на присъединяването на страната към Шенгенското пространство по въздух и вода беше посрещнат пристигащ полет от Берлин, при който около 200 пътници преминаха без паспортен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *