Мария Габриел ще участва в Срещата на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел днес и утре

Рекламирай в beZpartien.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел ще участва в Среща на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел, която ще се проведе днес и утре. Това съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).
Срещата ще бъде председателствана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
В рамките на визитата са предвидени двустранни срещи с външните министри на Италия, на Обединеното кралство, на Федерална република Германия и на Франция.
Форумът ще бъде разделен на няколко сесии: основните направления по пътя към Срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г., обстановката в Западните Балкани и заседанието на Съвета НАТО-Украйна.
Предстоят и важни разговори в съюзен формат с участието на партньори от Индийско-тихоокеанския регион (Австралия, Нова Зеландия, Република Корея и Япония) по въпросите на външна политика и политика за сигурност.
Министрите на външните работи на страните от НАТО се събират днес в Брюксел, където утре ще отбележат 75 години от основаването на алианса. Преди седмица НАТО отбеляза 20-годишнината от най-голямото си разширяване през 2004 г. със седем европейски страни, сред които и България. В края на април се навършват 25 години от първото разширяване на пакта след края на Студената война. Очаква се оригиналът на Вашингтонския договор за основаването на НАТО да бъде показан в следващите два дни в централата на алианса и след това отново да бъде върнат в САЩ, където се съхранява. За 75 години история организацията се разшири и от 12 държави основатели, днес наброява 32-ма съюзници.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *