НачалоСвятМария Захарова: Ще съдействаме!

Мария Захарова: Ще съдействаме!

каза, че ще рави „всичко необходимо“, за да могат специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да посетят украинса Запорожка АЕЦ на фона на опасенията за безопасността на централата заради обстрел, предаде Ройтерс, предаде .

Запорожката атомна централа, която е най-голямата в , беше превзета от Русия през март малко след началото на инвазията ѝ в . През последните дни обектът беше подложен на артилерийски обстрел. Москва и Киев си размениха обвинения за стрелбата, която и двете страни твърдят, че обстрелът може да доведе до ядрена авария.

„В тясно сътрудничество с агенцията и нейното ръководство ще направим всичко необходимо, за да могат специалистите от МААЕ да посетят централата и да направят правдива оценка на разрушителните действия на украинската страна“, посочи говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в изявление, публикувано днес.

Русия твърди, че Украйна безразно обстрелва централата, а Киев контрира, че самите руски военни са отговорни за ударите по нея, за да могат да обвинят Киев за каквито и да било последващи прекъсвания на електрозахранването, отбелязва Ройтерс. Украински също така заявиха, че руски сили използват централата за като щит докато обстрелват близки градове и села под контрола на Украйна.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш миналата седмица призова за прекратяване на боевете в близост до Запорожката АЕЦ.

Постоянният представител на Русия в МААЕ, цитиран от те, каза, че посещение на екип на агенцията в централата ще бъде организирано в близко бъдеще, но пред него остават препятствия. „За нас най-важното нещо е да подсигурим пълната сигурност на международната мисия“, каза Михаил Улянов, цитиран от агенция РИА Новости.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО