Марката „Био Брезово“ в подкрепа на местни производители и екологично земеделие беше представена на бизнес форум

Марката „Био Брезово“ беше официално представена днес в Брезово на бизнес форум, който се проведе в рамките на „Фестивала на ароматите и вкусната храна“. В дискусията участваха производители на био продукти от цялата страна. Продуктите с марка „Био Брезово“ ще бъдат предлагани в магазини, хотели и къщи за гости.
Местни производители обсъдиха напредъка по проект „Развитие, популяризиране и валоризация на икономическия потенциал на община Брезово чрез изработване, промотиране и налагане на марката „Био Брезово“, който е финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобряване включването на уязвими групи“.
Те се обединиха около идеята, че всички ще работят в посока да изградят доверие сред потребителите, като гарантират, че марка „Био Брезово“ притежава автентичност и е в подкрепа на местните производители. Марката насърчава земеделските производители, преработватели и работодатели от региона на общината да преминат от конвенционално към биологично производство. 
На форума присъства кметът на Брезово Калин Калапанков, който изрази увереност, че марката има потенциал да подпомогне развитието на земеделието в региона и туризма. „Силно вярвам, че марката „Био Брезово“ ще стане синоним на най-висок стандарт и гарант за качество в областта на биоземеделието. Нашият край е известен с работливи и грижовни хора и стопани. Убеден съм, че съвместно с ваши и наши усилия като ръководство на общината ще можем да развием, популяризираме и рекламираме марката „Био Брезово“. Тя ще носи на хората от нашата община добра работа и голяма трудова заетост. За нашата община са характерни етерично-маслените култури, плодове и зеленчуци, животновъдство и пчеларство и отглеждане на диворастящи видове билки и гъби. Марката „Био Брезово“ се случи благодарение на проект, чрез който бяха обучени хора, които преминават към биологично земеделие и вече са биологични производители. От марката могат да се възползват също къщи за гости и ресторанти в района, ако използват продукти, отгледани по биологичен начин. По този начин ще затворим кръга биоземеделие – туризъм“, каза кметът Калин Калапанков по време на бизнес форума. 
В дискусията се включиха земеделски производители на био зеленчуци и плодове, маслодайни култури, мляко и млечни продукти, месо и месни деликатеси, винопроизводители, пчелари и производители на мед и пчелни продукти. Участниците споделиха впечатления, мнения и своите индивидуални планове за бъдещи бизнес проекти. Те представиха процеса на производство и как биопродуктите преминават най-строги проверки и лабораторни изследвания. Като доброволна частна схема за сертификация, стандарт „Био Брезово“ ще бъде разработен и внедрен на територията на общината. Участниците споделиха, че ще работят за това марката да стане синоним на най-добрите и вкусни продукти, създадени без употребата на изкуствени торове и пестициди. 
Участие във форума взе доц. Ана Карова, представител на Аграрен университет – Пловдив, който е партньор по програмата „Био Брезово“. 
„Всички ние сме се събрали днес тук, за да чуем какви са вижданията на местната общност. Обучихме доста хора. Една от основните дейности по проекта беше обучение, включително и на безработни лица. Искам да изразя голямо удовлетворение от тази група хора, защото те показаха желание и готовност да работят. Мисля, че ползата тук ще бъде най-малко от това, че впоследствие земеделските стопани и работодателите ще имат подготвени хора, които в голяма степен ще знаят какво да правят. Не е лесно да се започва нещо за първи път, това всъщност може би е и най-трудното. Но винаги трябва да има някой, който с решимост, воля и желание да поеме по този път. Много се надявам, че община Брезово ще бъде един отличен пример и за други региони в страната, които да поемат по този път“, каза доц. Ана Карова. Тя допълни, че една от основните предпоставки да се ползва марката „Био Брезово“ е стопанството или предприятието да бъде класифицирано като биологично по смисъла на Регламент 848/2018 на ЕС.
Проектната идея включва комплексни дейности, отчитащи природните и климатичните особености на територията на община Брезово и цели тяхното валоризиране. Активно участва Аграрен университет – Пловдив като партньор по проекта, който с опита на своите помощни звена и центрове изпълнява част от предвидените дейности. Висококвалифицирани преподаватели от университета провеждат обучения с безработни лица, земеделски производители и работодатели от община Брезово по теми, свързани с биопроизводството. По този начин се подпомага постигането на основните цели за намаляване на безработицата в общината и увеличаване на заетостта на населението.
По проекта са предвидени четири дейности, които включват качествено управление на проекта, въвеждане и сертифициране на марка „Био Брезово“, обучение на безработни лица и работодатели от община Брезово. 
След края на дискусията беше официално прерязана лентата на първия в България Консултативен център за биоземеделие, биоживотновъдство и пчеларство. Беше отслужен и водосвет за здраве. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари