Марко Ганчев представя десет тома с избрани свои произведения

Писателят Марко Ганчев представя десет тома с избрани свои произведения. Събитието е днес в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, съобщават организаторите.
Представянето е с участието на автора, Георги Мишев и Марин Георгиев, редактор на „Литературен форум“, които издават томовете.
Марко Ганчев Маринов е български сатирик, есеист, автор на детска литература и общественик. Роден е през 1932 г. в село Марча, днес квартал в град Дряново. Първата му стихосбирка „Семената зреят“ излиза през 1957 г. 
През 1961 – 1968 г. завежда културния отдел и е член на редколегията на вестник „Стършел“. От 1968 г. е завеждащ редакция „Поезия“ в издателство „Народна култура“, до 1971 г. От 1979 до 1984 г. е редактор в списание „Съвременник“.
През 1984 – 1989 г. е главен редактор на алманаха за хумор и сатира „Апропо“, издание на Дома на хумора и сатирата в Габрово. През 1989 г. започва да води рубрика два пъти седмично по радио „Свободна Европа“, в която чете политически есета под общо заглавие „На прощаване с тоталитарната система“. От декември 1989 до 1993 г. е главен редактор на вестник „Литературен фронт“, преименуван междувременно на „Литературен форум“.
Отличен е с орден „Стара планина“ I степен за изключителен принос към българската култура.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари