Мартенският брой на списание ЛИК, посветен Панчо Владигеров, ще бъде представен в НМА днес

Рекламирай в beZpartien.bg

Мартенският брой на списание ЛИК, посветен на Панчо Владигеров (1899-1978), ще бъде представен днес от 17:00 часа  в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ (НМА). Изданието е озаглавено „Един европеец в българската музика“ и с него се отбелязва 125-годишнината от рождението на композитора, пианист и педагог.
Участници в представянето ще са ректорът на НМА проф. д-р Сава Димитров, музиколозите проф. д-р Наташа Япова и проф. д-р Снежина Врангова, Надя Сотирова – директор на къщата музей „Панчо Владигеров“ в София, генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, директорът на дирекция за знание и култура ЛИК в БТА доц. Георги Лозанов и отговорният редактор на списание ЛИК Яница Христова.
Мартенският брой на изданието включва тематична хронология, която представя акценти от новините за Панчо Владигеров през годините, публикувани в емисиите и бюлетините, които днес са част от архива на БТА. 
Сред авторите на изданието са проф. Врангова и проф. Япова. В ЛИК може да се прочете и информация за къщата музей „Панчо Владигеров“ в София, в която именитият музикант е живял и творил. 
„Обикновено говорим за владетелски династии, но можем да кажем, че Владигерови са династия в музиката“, казва в интервю за списанието проф. Сава Димитров. „Мисля, че за да бъдеш достоен наследник, трябва преди всичко да бъдеш достоен човек“, посочва за изданието внучката на Панчо Владигеров – Екатерина. На страниците на ЛИК може да се прочете още разговор със самия Владигеров – по повод 75-годишнината му през 1974 г., предоставен за публикуване от архивния фонд на Българското национално радио.
Броят на ЛИК е илюстриран със снимки от фотоархива на БТА, с кадри, предоставени от Държавна агенция „Архиви“, със снимки от фонда на къща музей „Панчо Владигеров“ в София, както и с кадри от личния архив на Екатерина Владигерова.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *