НачалоСвятМасов протест в Прищина, иска се справедливост за 11-годишно изнасилено момиче

Масов протест в Прищина, иска се справедливост за 11-годишно изнасилено момиче

Граждани, активисти от гражданското общество, както и публични лица се обединиха в общ глас вчера в в Прищина срещу насилието над жени. Протестът, който се организира от Колектива за феминистична мисъл и действие , се проведе след надигналото се масово възмущение във връзка с изнасилването на 11-годишно момиче от петима мъже, предава KoсоваПрес.

Под виковете „5 момчета, 7 часа, момиче на 11“, „Стига вече“, „Педофилите в затвора“, „Ис се действия, не статуси“, „Момичета и жени, заедно сме ръка за ръка“, „Не се е провалила майката, провалила се е държавата“, протестиращите настояваха за ре, защита и сигурност за жените и момичетата в Косово.

От площад „Захир Паязити“, откъдето започна протестът, меството се отправи към Министерството на то, чиято сграда бе оцветена с червена боя в знак на протест.

С призива „Хванете го“ протестиращите продължиха към сградите на главния прокурор на държавата и на косовската полиция, които също бяха уцелени с червена боя.

От полицията протестът се насочи към Събранието на Косово и се спря пред сградата на правителството, като двете институции също бяха боядисани в червено от участниците в протеста.

Протестиращите скандираха за оставки на прокурори, ии и полицаи.

Активистката от Колектива за феминистична мисъл и действие Трина Бинаку съобщи, че за последните шест месеца са регистрирани 36 случая на изнасилване над жени. По нейни думи насилването на 11-годишното момиче е аларма за всички, особено за държавата, която по думите ѝ продължава да заема страната на насилниците.

„Само за първото шестмесечие на 2022 г. в полицията са регистрирани 36 случая на изнасилване, за да се разбере, че насилието не е само тъжна и грозна случка, както някои го окачествяват, то е повърхността на системното насилие, на което са подложени ежедневно косовските момичета и жени. Случаят с изнасилването на малолетното момиче е аларма за всички нас и на първо място за държавата, която и днес продължава да стои на страната на насилниците. Именно тази патриархална система е тази, която продължава да произвежда насилници… В тази държава малките момичета биват насилвани вкъщи, в училище, по улиците и площадите, те често са сами пред частни и публични институции и върху тях бива осъществявано насилие за втори път, когато държавата не им вярва и освен, че не им вярва, ги връща обратно в ръцете на насилниците“, каза тя.

Трина Бинаку представи и три основни изисквания – създаване на ефективни механизми за правилно отношение към преживелите сексуално насилие и насилие над жени, заслужени наказания за насилниците, както и легализиране и употреба на сълзотворен газ при самозащита.

„Идва краят на нашето мирно търпение“, „Стига вече“, „Вече няма мирни протести“… И тъй като се проваляте в защитаването ни и вие сте нашият враг, ще се вдигнем срещу вас, ако не изпълните нашите искания, подчерта тя.

Изнасилването на 11-годишното момиче предизвика множество реакции и сред известни публични лица, които взеха участие в протеста като изпълнителката Дафина Зечири, която беше забелязана в компанията на бившата ка на страната Атифете Яхяга, Шюхрете Бехлюли, депутат от Самоопределение, Арменд Муя, председател на Демократическата партия на Косово, както и известният общественик Мемли Красничи.

Протести с искания за справедливост, защита и сигурност за жените след изнасилването на 11-годишното момиче ще се проведат днес в Тирана и в .

Изнасилването на момичето се е случило в събота в парк „Арбърия“, където косовската полиция е заловила петима души, срещу четирима от които е предприета мярката задържане за 30 дни, докато за петия днес предстои явяване пред съда.

След този случай вчера главният директор на косовската полиция Самедин Мехмети подаде оставка, последвана днес от тази на директора на Дирекцията по отношение към затворниците и те при Поправителната служба на Косово Али Гаши.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО