Матю Карничниг, главен кореспондент за Европа на „Политико“: Извън България има колебания за посоката ѝ на развитие

България е на икономически и политически кръстопът – дали ще продължите по пътя си към Запада, или ще изберете руското влияние. Извън пределите ѝ има колебания за избора на развитие на страната. Това каза Матю Карничниг, главен кореспондент на „Политико“ (Politico) за Европа при участието си на 15-ото издание на форума „Шумът на парите“. Събитието се организира от сайта Profit.bg и се провежда в столичния „Парадайз център“. 
За да онагледи тази дилема, Матю Карничниг си послужи с историята на Ирландия, като пример за страна, избрала да върви по пътя към задълбочаване на връзките си със западните икономики, и на Унгария, решила да погледне на Изток към Русия и Китай. Към Унгария кореспондентът добави и Словакия, от чийто пример според него България може да почерпи опит за това колко бързо може да се промени ситуацията – от сочена за отличник страна в такава, обхваната от популистки настроения и руско информационно влияние. 
Журналистът определи Ирландия като „златен стандарт“ за малка икономика, решила да се отвори към света и външните капитали, преобразили цялостно ирландското общество. Тя беше посочена и като пример за страна, избрала своя път на развитие, от който не се отклонява. В противовес той постави Унгария, като каза, че икономиката е в стагнация, а по улиците на страната се провеждат най-мащабните протести за последното десетилетие. Причините за недоволството са икономически, а не толкова политически срещу линията на Виктор Орбан, уточни Карничниг.  
Откритият диалог, навременното противодействие на пропагандата, фактите – това за кореспондента на „Политико“ са ключови елементи за изход от растящото политическо напрежение в България и от голямо значение за информирания избор на българите. 
Той е на мнение, че потенциалът пред България е голям, но за да се изпълни той, е нужна политическа стабилност и придържане към принципа за върховенство на закона, в която посока според него трябва да се насочат усилията в страната.
„Освободете се от репутацията на държава, която отива непрестанно до урните и се лъкатуши между Запада и Изтока“, препоръча Матю Карничниг. Той нарече България „скритият шампион“ на Европа, който обаче трябва да направи своя избор. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари