Майката на 19-годишен израелски войник, отвлечен от „Хамас“, се помоли за неговото спасение в Силистра

Майката на 19-годишен израелски войник, отвлечен по време на терористичните атаки на „Хамас“, се помоли за неговото спасение в Силистра.
Младият Нимрод Коен е един от около над 100-те заложници, останали в плен вече девет месеца. Днес майка му Вики Коен запали свещ в мемориалния комплекс на равина Елиезер Папо в крайдунавския град. Тя каза за БТА, че е получила информация от един от вече освободените заложници, че синът ѝ е жив.
„Следващата седмица момчето ми ще стане на 20 години. Моля се всеки ден да се върне у дома. Девет месеца е твърде много време. Дойдох в България, за да се помоля на гроба на Елиезер Папа, надявам се молитвата ми да бъде чута и Нимрод да се върне жив и в добро здраве“, каза още майката на отвлеченото момче.
Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани равини от еврейската общност. Той е роден в Сараево, завършил е като първенец на випуска едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18 век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра – малък град в тогавашната Османска империя.
Там Елиезер Папо организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му „Чудати съвети“ – религиозни постулати и духовни и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари