Мъж, обвинен за побой и закана за убийство спрямо жена си, е с мярка „задържане под стража“

Районен съд – Враца е постановил да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 38-годишен мъж, с инициали С. Д., обвинен в домашно насилие, съобщиха от съдебната институция. При постановяването на мярката съдът е приел, че има обосновано предположение за съпричастността му към деянията, в които е обвинен, съществуват и двете алтернативи – да извърши престъпление и да се укрие. 
Според  Апелативна прокуратура–София С.Д. е извършил деянието си на 28.05.2024 г. в гр. Враца. Около 15:30 ч. той не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд – Враца, според която се задължава да не доближава съпругата си А.М. на разстояние по-малко от 100 метра за срок от 12 месеца, както и обитаваното от нея жилище в града.
С.Д. нападнал жена си и ѝ нанесъл удари с ръце и крака в областта на главата, и различни части на тялото, допрял нож в областта на шията ѝ и показал пистолет, заканвайки се с убийство. Жертвата е с временна опасност за живота. 
Срещу С.Д. Районна прокуратура – Враца е повдигнала три обвинения: за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, като е нарушил забраната да приближа съпругата си на по-малко от 100 метра за срок от 12 месеца, за закана за убийство спрямо нея и за това, че й е причинил средна телесна повреда в условията на домашно насилие. Това са тежки престъпления по смисъла на Наказателния кодекс и са извършени при форма на вина – пряк умисъл. Освен това мъжът вече е осъждан за различни други умишлени престъпления, в това число и тежки, има множество криминални регистрации, висящо производство и лоши характеристични данни, уточняват още от Апелативна прокуратура-София.
Според съда за първото престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години или глоба до 5 000 лева, за второто престъпление наказанието е „лишаване от свобода“ до 6 години, а за третото – „лишаване от свобода“ за срок от 2 години до 10 години.
За последната седмица това е втори случай на домашно насилие. На 29 май в РУ-Козлодуй е получено съобщение от  жителка на село Манастирище, която заявила, че е възникнал скандал между нея и мъжа, с когото доскоро е живяла на съпружески начала. Жената потърсила съдействие от МВР. При пристигане на адреса, полицейските служители установили мъжът в безпомощно състояние на улица в селото. Установено е, че след скандала, роднини на подалата сигнала жена, нанесли побой на въпросното лице. За срок до 24 часа са задържани двама мъже. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари