Мъж от Ямболско е заразен с бруцелоза, изследват още над 20 работници във ферми

Мъж от Ямболско е с положителна проба за бруцелоза. Здравните власти изследват още над 20 работници във ферми в региона. Това съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева.
Заразеният мъж е на 53 г. от Горска поляна. Работил е в животновъден обект в селото. Симптомите му са започнали преди около месец – висока температура, неразположение, треска. Първоначално се е лекувал с антибиотици вкъщи, но без ефект. Впоследствие е приет в инфекциозното отделение на ямболската болница.
„Взехме серологична проба и я изпратихме в Националната референтна лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести. Тези контактни, които дойдоха, нямат симптоми, за разлика от него. Техните проби още днес ще бъдат изпратени, другата седмица ще изследваме още контактни“, каза директорът на РЗИ – Ямбол.
По думите ѝ, заболяването при хората може да протече както леко, така и тежко. Не трябва да се подценява, тъй като в пет процента от случаите изходът е летален. Заразяването при хората става при консумация на недостатъчно термично обработени месо и мляко, както и по контактен начин с животни при отглеждането им, обясни д-р Калчева.
През последната половин година в Ямболско са открити няколко огнища на бруцелоза при едрите преживни животни. Заболяването е установено в общо 12 ферми – в селата Крайново, Воден и Горска Поляна в община Болярово, град Стралджа и с. Скалица в община Тунджа, казаха от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).
Болестта е зооноза, заразяват се както животните, така и хората. „Човек обикновено се заразява, когато консумира сурово мляко и млечни продукти, които не са пастьоризирани, особено опасни са овчите и козите сирена. Затова е редно консумацията да става след 42-рия до 60-ия ден“, уточни д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ – Ямбол. 
До момента към кланици са насочени близо 150 животни, евтаназирани са по-малко от 20. Ветеринарните власти продължават изследванията във фермите в цялата Ямболска област.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари