Мечтая съвременният български театър да диша с духа на Азарян, каза министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев

Рекламирай в beZpartien.bg

Една от моите мечти, вдъхновени от Крикор Азарян, е съвременният български театър да диша с духа, в духа на Азарян и да продължи да вдига летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуващите закони на гравитацията. Това каза министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев по повод 90-ата годишнина от рождението на големия театрален режисьор. Тя бе отбелязана тази вечер, дни след рождената дата на проф. Крикор Азарян (1934-2009), с представлението „Ива е онлайн“. Събитието бе в театър „Азарян“ в НДК.
„Чест е за мен да ви поздравя по случай специалното събитие, с което отбелязваме 90 години от рождението на големия български режисьор Крикор Азарян. Щастлив съм, че едноименният театър „Азарян“ в НДК отново отваря широко врати за публиката, с обновен облик, за да продължи да бъде едно от духовните убежища за хората, да се развива като платформа за диалог между различни сценични изкуства в областта на театъра, танца и музиката“, каза Кръстю Кръстев.
Той разказа, че винаги се е възхищавал на сетивността и бунтарския дух на „незабравимия Крикор Азарян“. Вярвам, че за него изкуството на мига беше преди всичко духовна потребност, на която никога не изневери, отбеляза още Кръстев.
Според културния министър в оставка Азарян е създавал невероятни светове, а прочитът му на театъра не е бил претенциозен или измамен, а – жив и винаги изправен пред силуета на истината. 
По повод годишнината на режисьора Ива Тодорова – студентка на проф. Крикор Азарян, представи моноспектакъла си „Ива е онлайн“. Режисьор е Стоян Радев. Със спектакъла се възобновява традицията, започната през 2015 г., всяка година учениците и приятели на Азарян да отбелязват рождения му ден със събитие и да споделят спомени и случки, свързани с него.
„Представлението, освен на любовта и вярата, е посветено на един юбилей – 90-годишнината от рождението на нашия професор Крикор Азарян. Мисля, че повечето представления, които играят студентите му, частично са посветени на него, заради нещата, на които ни е научил. Той не правеше това сам. До него бяха Тодор Колев, Николай Поляков и много други“, каза актрисата.
На Николай Поляков тя връчи наградата на фондация „Проф. Крикор Азарян” за ярко постижение в театралното изкуство.
Отличието се дава за дълголетно творчество, за висок морал в творческите търсения, за висока творческа хигиена, отбеляза Тодорова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *