Медицинският университет организира тържествена церемония за три значими годишнини

Катедрата по ендокринология към Медицинския университет (МУ-София) отбеляза с тържествено събитие в Аулата на Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология (СБАЛАГ) „Майчин дом“ своята 75-а годишнина, както и 60-ата годишнина на Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология (УСБАЛЕ) „Акад. Иван Пенчев“, съобщават от пресцентъра на МУ-София.
Третият повод беше 75-ият рожден ден на дългогодишния ръководител на двете структури и преподавател в Медицинския университет – проф. д-р дмн Сабина Захариева.
Събитието беше уважено от министъра на здравеопазването – д-р Галя Кондева, заместник-министрите на здравеопазването, ректора на МУ-София – проф. Бойчо Ланджов, главния секретар на МУ-София – д-р Видин Кирков, констутиционния съдия Десислава Атанасова, деканите на Медицинския факултет и Факултета по обществено здраве (ФОЗ), директорите на Медицински колеж и на Департамента по езиково обучение и спорт (ДЕОС) към МУ-София, председателя на Българското дружество по детска ендокринология – проф. Анна-Мария Борисова, директори на университетски болници, преподаватели, служители в болницата и гости.
„Развитието на Катедрата по ендокринология и на болницата по ендокринология е демонстрация на важните ценности в здравеопазването и в обучението по медицина – опит, приемственост и търсене на приложими в практиката решения, които са съчетани със стремеж към постоянно развитие и иновации“, отбеляза в приветственото си слово проф. Ланджов.
В изказването си той припомни големите имена, оказали влияние върху развитието на катедрата и болницата по ендокринология, както и приносите на академичния колектив, който работи в последните години там.  
По случай годишнината на проф. Захариева, от името на Ръководството на МУ-София, проф. Ланджов ѝ връчи „Почетен знак на Ректора“ за дългогодишната ѝ ръководна, учебно-преподавателска и научно-изследователска дейност, и за приноса ѝ към развитието и утвърждаването на МУ-София.
“Използвам възможността да изкажа своя респект към дългогодишния стремеж да осигурите на пациентите с ендокринни проблеми най-ефективната и компетентна медицинска помощ в съответствие със съвременните европейски стандарти“, отбеляза министър Кондева в поздравителното си слово, цитирана от пресцентъра на МУ.  „За България е гордост и привилегия да бъде родина на личности като Вас. Вашият дългогодишен и отдаден на науката и благополучието на пациентите професионален път е светъл пример за младите колеги, избрали да се посветят на тази сложна и многолика специалност, каквато е ендокринологията“, каза здравният министър в специалния си поздрав към проф. Сабина Захариева за личния ѝ празник.
Министър Кондева сподели, че е взето решение Министерският съвет да направи предложение на президента на Република България Румен Радев, проф. Захариева да бъде наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“. Орденът се присъжда за значим принос за развитието на културата, изкуството, образованието и науката.
Деканът на Медицинския факултет (МФ) – проф. Димитър Буланов, удостои проф. Захариева с почетния знак на МФ, след което връчи на чл.-кор. проф. Цветалина Танкова почетна грамота за Катедрата по ендокринология – за заслуги в научно-преподавателската, научната дейност и утвърждаването на авторитета на Медицинския факултет и МУ-София. 
Деканът на Факултета по обществено здраве “Проф. д-р Ц. Воденичаров, дмн“ – проф. Александрина Воденичарова, отправи приветствие и удостои проф. Захариева с почетния знак на Факултета по обществено здраве, допълват от МУ.
Проф. Сабина Захариева изказа благодарности към всички гости на събитието и направи презентация с основните моменти от развитието на българската ендокринологична школа.
БТА припомня, че двама възпитаници на Медицинския университет (МУ) в София представиха България на световен конгрес по спешна неврология, организиран от Медицинския факултет на Харвардския университет. Любомир Гайдарски и Иван Ангушев бяха одобрени да представят три интересни, сложни и редки клинични случаи, които впечатлиха експерти от 25 държави. Те бяха и единствените студенти, които имаха презентация на престижния форум. 
На 15 май във Факултета по дентална медицина (ФДМ) на МУ – София, се проведоха безплатни пародонтални прегледи от специалисти. Желаещите пациенти имаха възможност да комбинират прегледа си с проверка на кръвното налягане, която се предлагаше в специален пункт пред Военномедицинската академия в София, която е в непосредствена близост до ФДМ. Пародонтитът като един от рисковите фактори за хипертония е в основата на съвместна инициатива на Българската лига по хипертония и на Факултета по дентална медицина (ФДМ) на МУ – София.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари