Медицинският университет в Плевен се превръща в национален избор за кандидат-студентите, каза ректорът проф. д-р Добромир Димитров

Кампанията по прием на нови студенти минава динамично и с голям интерес. Имаме кандидати от цяла България, което показва, че нашият университет напуска пределите на регионалния университет и се превръща в национален избор за кандидат-студентите. Това каза днес пред БТА ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Добромир Димитров минути преди началото на редовния приемен изпит по биология и химия за кандидат-студентите за двете магистърски специалности – „Медицина“ и „Фармация“.
Той допълни, че Медицинският университет в Плевен остава притегателен център за студентите, които искат да учат „Медицина“ и „Фармация“. 
Пред кандидат-студентите в зала „Асклепий“ на Ректората, където бяха изтеглени изпитните варианти по биология и химия проф. д-р Димитров каза, че настоящата кандидатстудентска кампания е по-особена за висшето училище, защото част от младежите ще бъдат приети в първи курс в юбилейната учебна година за Медицинския университет. „През следващата учебна година нашата Алма Матер ще посрещне за 50-ти път своите първокурсници“, подчерта ректорът.
Той разказа, че именно в зала „Асклепий“ като кандидат-студент и бил избран да изтегли варианта на изпита по химия. Пожела на младежите да са спокойни и уверени в себе си, защото днешната дата и въобще цялата седмица, през която пътуват за кандидатстудентски изпити в страната, определя бъдещото им развитие. 
След пожеланията от страна на ректора се пристъпи към избор на изпитните варианти. Родител изтегли номер на кандидат-студент, който на свой ред трябваше да изтегли вариант на изпит. По химия Преслава Димитрова от Плевен избра кой да е вариантът на изпита, а по биология късметът бе за Елена Димитрова от Враца.
Припомняме, че за поредна година кандидатстудентският изпит по биология и химия се провежда в един ден за специалностите „Медицина“ и „Фармация“. Той е двукомпонентен с продължителност четири часа, без фиксиране на времето за представяне по двете дисциплини. Максималният бал е 42 единици, а минималният бал – 24 единици. Класирането се извършва по реда на желанията и по низходящ ред на бала, като водещ критерий е редът на посочената специалност и след това балът.
Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране. Заявеният общ брой места за прием по държавна поръчка за академичната 2024/2025 година в двете специалности е 179, от които 120 за „Медицина“и 59 за „Фармация“. Голяма част от зрелостниците са се явили през месец април предварителния изпит по биология и химия. Около сто от тях ще участват в класирането само с оценките от предварителната сесия. Тези, които се явяват и на редовната изпитна сесия, автоматично ще участват в класирането с по-високата оценка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари