НачалоБългарияМехмед Дикме: Народът няма да гладува, производителите са отчаяни

Мехмед Дикме: Народът няма да гладува, производителите са отчаяни

„Народът няма да гладува, но те не са заради производителите, такава е международната конкюнктура, още през март казах, че това ще се случи. Хората са отчаяни – заради цената на горива, торове и невъзможността да реализират продукцията си. Всеки обвинява производителите, а те са притиснати в ъгъла. Те нямат пари за торове дори, за пролетната сеитба. Есенната също закъсня. Тежка е тази година за селското стопанство“, това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият земеделски министър Мехмед Дикме в за високите цени на българса селскостопанска продукция.

Цените на българската продукция е скочила не само заради празниците. Причините са много. Още от началото на годината се вдигна цената на оранжерийните зеленчуци, на животинските продукти, на кашкавала, на месото. Ръстът на цените е доста сериозен, но въпреки това той не може да настигне ръста на инфлацията, както не може да догони и ръста на енергийните ресурси, стана ясно от думите на Дикме.

„Повишението в енергийните източници е много по-голямо, отколкото цените на хранителните продукти“, каза той.

„Има много сериозен проблем и това е, че България е вносител на торове и препарати за растителна защита. Ръстът на международните цени доведе до ръста на цените вътре в България“, допълни Дикме.

От думите му стана ясно, че земеделците са равили всичко възможно, защото пазарът е конкурентен, но нито земеделците са щастливи от това, че годината приключва с някакви сериозни положителни резултати, нито потребителите са доволни от цената и от количеството на различните видове български преработени и непреработени земеделски продукти.

„Най-големият проблем е правителството. То беше само свидетел на събитията, без да взима участие, без да взима някакви конкретни мерки.

Когато пазарът беше голям и цената на тон слънчоглед бе 2000 лв, както и цената на пшеницата беше висока, а правителството попречи по всякакъв начин износа. От друга страна взеха едни милиарди, с които да закупят българска продукция, но нито един килограм продукция не се закупи от производителите, а в същото време и износът спря“, припомни той.

От думите на Дикме става ясно, че са огромни загубите на производителите на слънчоглед.

„В момента загубите на тон слънчоглед е на половина и това е поради лошото отношение, незнанието и това, че някои хора застават начело да взимат някакви решения, като се правят на всезнаещи и всеможещи и като че ли светът се върти около тях и всичко зависи от тях“, каза бившият земеделски министър.

Жалкото е, че те не носят никаква отговорност и последствията не са за тях, а за

земеделските производители от една страна, а от друга страна се отразява и върху потребителите. Следващата година ще е годината, в която производителите, особено дребните производители, ще продадат своя бизнес, поради това, че няма да имат възможност да обслужват задълженията си, допълни той.

Дадените 45 млн , с които да се компенсират селските производители от последиците от войната в , са някаква помощ, но те не са решение за селските стопани, стана ясно от думите на Дикме.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО