Мексиканската група Sonido Gallo Negro гостува за първи път в София

Мексиканската група Sonido Gallo Negro идва за първи път в София на 3 юли, съобщават организаторите. Събитието е в клуб „Сингълс“ (НДК).
Мексиканската супергрупа, която европейската публика откри преди няколко години, благодарение на Glitterbeat Records, предлага близо двучасово интергалактическо пътешествие с пълен набор от аналогови синтезатори, теремин, традиционни латиноамерикански перкусии, флайта и психеделични китарни рифове, посочват организаторите. По думите им в „космическата кумбия“, която групата свири, може да се усети както предколумбов толтекско-ацтекски митологичен фундамент, така близкоизточни и африкански влияния, а и вкусът на спагети-уестърните и на натуралния rock’n’roll ъндърграунд от предградията на Мексико сити.
Оркестърът наброява девет души на сцената, като важна част от пърформънсите им са и хипнотичните визуални импровизации на д-р Алдерете – единия от двамата аржентинци в Sonido Gallo Negro. Той е и човекът, изпод чиито ръце излизат също призрачните звуци на теремина в групата, основана преди 14 години от китариста Габриел Лопес и басиста Роли Мартинес.
Музиката на Sonido Gallo Negro не остава незабелязана и от филмовите среди в Мексико. Пиесите им La Cumbia del Borras и Mercado de los brujos са включени съответно във филмите „Рома“ на Алфонсо Куарон и Chicuarotes на Гаел Гарсия Бернал.
Черният петел в името на групата символизира магията, която е не само музиката, но във „всичко останало, което ни заобикаля в Мексико“ по думите на китариста и съосновател Габриел Лопес.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари