Методиката за удостоверяване на съответствието на машините за вота е утвърдена, съобщиха от Министерството на електронното управление

Министерството на електронното управление (МЕУ), Българският институт за стандартизация (БИС) и Българският институт по метрология (БИМ) утвърдиха Методиката за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и изискванията за техническата спецификация. Това съобщиха от пресцентъра на МЕУ. Утвърждаването стана след приключването на общественото обсъждане на актуализираната версия на документа и разглеждането на получените в хода му становища.
Министерството на електронното управление е в готовност да започне процеса по удостоверяване на техническите устройства след получаването на машините от Централната избирателна комисия (ЦИК). 
Пълна прозрачност, публичност и спазване на заложените срокове в процеса по удостоверяване на машините за гласуване е поетият ангажимент от страна на Министерството на електронното управление, уверяват от ведомството. 
При разработването на методиката са използвани добрите практики, европейски и международни стандарти, както и националното и европейското законодателство. 
„Днес ще предоставим машините, на които бяха изтеглени номерата, с инсталиран софтуер за тези избори и всички информационни активи, които ни бяха поискани, за да започне удостоверяване на съответствието“, каза по-рано днес Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК. 
БТА припомня, че серийните номера на машините за гласуване, които ще преминат процедура по удостоверяване, бяха изтеглени на случаен принцип публично на 29 април. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари