Международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев 2024“ започнаха в Монтана

С дефилe на участниците в Монтана започнаха Oсемнадесетите международни празници на духовите оркестри „Дико Илиев 2024“.
Музикантите и гостите на фестивала поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на композитора Дико Илиев, намираща се на стената на блока, в който той е живял в последните години от живота си.
Във фестивала участват 18 духови оркестъра от България, Румъния и Турция. Всеки от тях дефилира с музика из централните улици на Монтана и изнася концерт на централния площад „Жеравица“. Фестивалът ще продължи до късно в неделя.
В началото на фестивала всичките шест оркестъра, участващи в първия фестивален ден, изсвириха заедно химна на България и Дунавското хоро, написано от Дико Илиев. Първи програмата откри Представителният гвардейски духов оркестър към българската Национална гвардейска част. След него свириха  Общински духов оркестър – Търговище, младежки духови оркестри от Троян и Велинград, а също брасбенд “Vivo Монтана“.
До края на фестивала на откритата сцена в центъра на Монтана ще се качат Общински духов оркестър – Плевен, Софийски духов оркестър към Дом на културата „Искър“ – София, Общински духов оркестър – Ботевград, както и Първи ученически гвардейски оркестър и Спортен клуб по мажоретни спортове „Еуфория“ към Средно училище „Иван Вазов” – Плевен и Оркестър „Mezzo Forte Soul Music“ от град Отопени – Румъния, Духов оркестър при Народно читалище „Развитие – 1869“ – Враца, Духов оркестър при Общински комплекс „Дворец на културата“ – Перник, Младежки духов оркестър с мажоретен състав – Ботевград и Представителен общински духов оркестър с мажоретен състав – Ловеч. Музикантите от Духов оркестър „Дико Илиев“ към читалище „Разум – 1883“ и Мажоретен състав към Общински младежки дом – Монтана ще се изявят последни.
Фестивалът на духовите оркестри се организира от Община Монтана и беше открит от кмета на областния град Златко Живков. Той се провежда под патронажа на Министерството на културата на Република България. Неговото начало е през 1988 година и е провеждан редовно веднъж на две години с изключение на 2020 година заради пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари