Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е гордост за България, каза министър Найден Тодоров

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е гордост за България, каза минути преди официалното му откриване служебният министър на културата Найден Тодоров. Той коментира, че в целия свят фестивалите правят личностите, у нас е обратното и той е изключително горд, че познава Цветана Манева, председател на настоятелството на фондация „Виа фест“. Министерството винаги ще подкрепя театралния фестивал и при всяка възможност ще актуализира и финансирането за него, защото е едно от събитията в страната, с което се гордеем, посочи още Тодоров.
Министърът коментира още, че пари за култура има, макар и недостатъчно. Като проблем той изтъкна разпределянето им, но подчерта, че разрешаването му не може да бъде в прерогативите на служебно правителство. Голямата тема, която трябва да бъде отворена, е за качеството, посочи Тодоров. По думите му у нас в сферата на културата има такова, но никой не се наема да го оценява. В това отношение министерството би могло да се намеси активно, посочи Тодоров и изрази надежда, че такава ще бъде политиката в следващото редовно правителство.
32-о издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ започва тази вечер в крайморския град, като началото поставя спектакълът от репертоара на Народния театър – „Великденско вино“ на режисьора Явор Гърдев.
Фестивалът ще продължи до 15 юни, като в програмата му са включени над 40 събития – едни от най-добрите родни театрални спектакли за изминалия сезон, както и международни постановки. Публиката ще има възможност да види още събития на открито и да се срещне със свои любими актьори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари