Министър Петър Димитров провери на място как кметове от община Монтана спазват предписанията за премахване на нерегламентирани сметища

Министърът на околната среда и водите Петър Димитров пристигна днес в община Монтана и обходи места, на които е имало нерегламентирани сметища и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Монтана е издала предписания на собственици на имоти и кметовете да ги премахнат и да не допускат повторното им образуване, съобщи за БТА зам.-кметът на община Монтана Диман Георгиев.
Направен е оглед на дерета, корита на реки и други местности в землищата на селата Благово, Студено буче и Липен в община Монтана.
Участъци, замърсени със строителни и битови отпадъци, както и с автомобилни гуми, са открити край село Благово. На територията на бивша кариера за пясък, чакъл и глина е установен замърсен терен от около един декар, в който има и водна площ. Повечето от нерегламентираните сметища, открити в землищата на трите села, са в частни имоти, но има и на общински терени. При проверката днес са открити и нови нерегламентирани сметища, за които досега не са били постъпвали сигнали, уточни Диман Георгиев.
РИОСВ-Монтана е дала срок на собствениците на терените и на кмета на община Монтана ги премахне до 23 май 2024 година. Към момента няма наложени санкции на кметове от община Монтана за нерегламентирани сметища, но има предписания, по които още тече срок, обяви Георгиев.  
Община Монтана се ангажира да постави камери за видеонаблюдение на възлови места, където се образуват нови нерегламентирани сметища, за да се вижда кой изхвърля отпадъци там. По записи от вече поставени камери в последния месец са открити няколко нарушители, които изхвърляли отпадъци на нерегламентирани сметища. Те са санкционирани с актове от община Монтана, съобщи зам.-кметът.
Община Монтана е изработила нова наредба за опазване на околната среда, която трябва да бъде приета на сесия на общинския съвет на 28 май. В нея е предвидено създаване на общински инспекторат, който да следи за това да не се образуват нови нерегламентирани сметища. Освен засилване на контрола, в новата наредба се предвидени и по-строги санкции за нарушителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари