Министърът на образованието Галин Цоков и проф. Робърт Тарджан от Принстън ще обявят днес ново научно направление в INSAIT

Служебният министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков ще посрещне днес в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) професора от Принстън Робърт Тарджан. Той е носител на наградата „Алън М. Тюринг“ за информатика, която е еквивалент на Нобеловата и е изобретател на някои от най-знаковите и разпространени алгоритми в света, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 
Двамата, заедно с основателя и научен директор на INSAIT – проф. Мартин Вечев, с изпълнителния му директор Борислав Петров и с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, ще обявят откриването на ново изследователско направление в института със стратегическо значение за България. Това е сферата на алгоритмите, от която идват и създателите на „Гугъл“ (Google), и на която се базират всички национални и международни олимпиади по информатика. 
Събитието ще се състои утре (31 май) в INSAIT, на бул. „Цариградско шосе“ 111 Р, Синерджи тауър, етаж 14.
Освен на наградата „Алън М. Тюринг“, проф. Тарджан е и носител на медала „Абакус“, който се присъжда един път на четири години от Международния математически съюз „за изключителен принос към математическите аспекти на информатиката”. Член е на националната академия на науките в САЩ и на националната инженерна академия на САЩ.
Както БТА писа на 16 май т.г., „Гугъл (Google) отпуска един милион долара за стипендии на млади учени, които работят в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Това е едно от най-големите подобни дарения в световен мащаб за технологичния гигант през 2024 г., а за обявяването му в България пристигна вицепрезидентът на Research в Google DeepMind д-р Слав Петров. Той заедно със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков, с основателя и научен директор на INSAIT проф. Мартин Вечев и с Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, обявиха тогава дарението на форум на компанията в София.
„Случващото се днес е доказателство, че в България може и се създава научен продукт на световно ниво“, каза тогава министър Цоков. По думите му е показателно, че компании, които са конкуренти в различни области, влагат средства в една научна организация и са уверени в резултатите, които постига тя. „Постигнатото от INSAIT за толкова кратко време е впечатляващо и затова държавата ще продължи да подкрепя последователно института към Софийския университет, а тези допълнителни средства са възможност да задържим най-изявените български таланти в областта на точните науки и да им дадем възможност да се развият и работят на световно ниво от техния дом – България“, подчерта министър Цоков. Той съобщи тогава на форума, че над 200 000 български ученици използват облачните технологии на „Гугъл“, а инструментите на компанията с изкуствен интелект в областта на образованието пестят часове административна работа на директори и учители.
INSAIT – Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София, България, е първият в Източна Европа, който предлага условия за работа на световно ниво, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. Институтът е структуриран като специално звено към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е създаден в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-добрите технологични университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети, и изследователски лаборатории, ръководят и съветват института. Основният фокус на INSAIT е върху научните постижения: изследвания на световно ниво, привличане на международни учени с изключителни постижения, обучение на слeдващото поколение студенти и технологични лидери. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари