Министърът на регионалното развитие и благоустройството посети Дряново

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) инж. Виолета Коритарова посети град Дряново днес и се срещна с кмета на общината Трифон Панчев. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на министерството.  
Пред кмета на Дряново, министър Коритарова посочи, че няма проблем с финансирането за общинските проекти, включени в инвестиционната програма по Приложение № 3 на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството разполага с 400 млн. лв. за разплащане на заявките за авансови и междинни плащанията от общините и при необходимост ще поиска допълнителни средства от Министерството на финансите.
По-късно министърът провери и изпълнението на проекти в Дряново, които се финансират чрез Инвестиционната програма. До момента Общината е сключила споразумение с МРРБ за изпълнението на 11 обекта с прогнозна стойност близо 15 млн. лв.  По тях авансово вече са изплатени над 1,5 млн. лв. за строително-монтажни работи, строителен и авторски надзор, допълват от министерството.
„За мен е удоволствие, когато се срещна с кмет, който е подал приоритетно важни за общината си проекти – водоснабдяване, пътища, благоустрояване на села и квартали. В зависимост от успешното им изпълнение ще можем да оценим дали правителствената програма е добра. Смятам, че малките общини приветстват програмата, защото, ако не беше тя, никога нямаше да могат да реализират толкова проекти заради ограничения си финансов ресурс“, посочи  министър Коритарова. 
За всички проекти, финансирани по споразуменията с МРРБ, вече има избрани строители и се работи. Сред тях са реконструкцията на общинските пътища до селата Донино и Бучуковци и още девет общински отсечки, подобряване на водоснабдяването в селата Чуково и Гостилица, както и проектиране на пречиствателна станция за отпадни води в град Дряново и довеждащ колектор към нея. Със средства от МРРБ ще се укрепят бреговете на река Дряновска при жп гарата и стадиона. Обновяват се и площадни пространства в гр. Дряново и с. Ганчовец, информират още от министерството.
По време на срещата кметът Трифон Панчев подчерта, че програмата за общински проекти трябва да продължи. Според него най-важно е местните власти да имат проектна готовност и добри екипи, които да работят активно, за да не се губи ценно време. При посещението си в Дряново министър Коритарова се срещна и с кмета на Трявна Денчо Минев, с когото обсъдиха водоснабдяването в региона. Тя изрази задоволство от активната работа по множество ВиК обекти, които ще осигурят по-добро качество на услугите за населението, допълват от пресцентъра на МРРБ.
По-рано днес министър Коритарова провери и строителството на магистрала „Хемус“, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари