Министерството на културата обяви номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”

Министерството на културата обяви номинациите за Националната награда „Христо Г. Данов”, съобщиха от отдел „Култура“ на община Пловдив. Тържествената церемония по връчването на отличията ще се състои на 7 юни (петък) в двора на къщата музей на „Христо Г. Данов” в Стария град на Пловдив.
Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г. Номинираните участници традиционно получават своите отличия по случай 24 май –  Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Издателствата „Лист“, „Рива“ и университетско „Свети Климент Охридски“ са номинирани в категорията „Българско издателство”. В категорията „Автор на българска художествена литература“ са номинирани Александър Секулов за романа „Корабът на сирените“ (Издателство „Хермес“), Божидар Манов за сборник с разкази „Хората прякори. Тъжни разкази“ (Издателство „Колибри“) и Теодора Димова за романа „Не ви познавам“ (Издателство „Сиела“). Четири са номинациите за „Преводач на художествена литература“ – Здравка Петрова за превода на „Нова анатомия. Събрани разкази“ от Даниил Хармс (Издателство „Жанет 45“), Иглика Василева за превода на „Април в Испания“ от Джон Банвил (Издателство „Лист“), Любомир Илиев за превода на „Империята“ от Кристиан Крах (Издателство „Лист“) и Стоян Гяуров за превода на „Световъртеж. Чувства“ от В. Г. Зебалд (Издателство „Колибри“). 
В категорията „Автор в областта на хуманитаристика“ са номинирани Едвин Сугарев за книгата „Вик в тишината. Поезията на Борис Христов“ (Издателство „Рива“), Ивайло Знеполски за книгата „Тоталитаризмът – Хана Арент, Ерик Вьогелин, Реймон Арон“ (Издателство „Сиела“) и Тони Николов за книгата „Има такава държава. Записки по българските кризи“ (Издателство „Хермес“). За „Автор на издание за деца“ номинираните са Анита Тарасевич за книгата „Жабки зелени“ (Издателство „Труд“), Зорница Христова за книгата „Направи си сам приказка“ (Издателство „Точица“) и Николай Райков за книгата „Най-най-голямото приключение на малкото таласъмче“ (Издателство „GameTale“). 
В категорията „Художник на книга“ са номинирани Вяра Бояджиева за книгата „Моята София и други образи“ автор Вяра Бояджиева (Издателство „Точица“), Кирил Златков за книгата „Крадец на самота“ автор Раймондо Варсано (Издателство „Книгомания“) и Люба Халева за книгата „Приказки на Шехеразада“ автор Светослав Минков (Издателство „Колибри“)
За наградата в категория „Представяне на българска книга“ са номинирани пространство за култура и литература „Светофар“ за подкрепа на развитието на съвременното изкуство и на културата и Софийски международен литературен фестивал за представяне на български и световни автори. Номинираните в категорията „Библиотечно дело“ са Регионална библиотека „Професор Боян Пенев“ – град Разград и Столична библиотека – филиал „Студентски“.
Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министъра на културата, който я обявява и връчва лично, посочиха от общинската администрация. Неин носител през 2023 година стана писателят Георги Господинов, който заедно с преводача Анджела Родел спечели наградата Международен “Букър”.
Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари