Министерството на образованието ще отпусне 153 000 лева за стипендии на млади учени от България и от българската диаспора

Рекламирай в beZpartien.bg

Министерство на образованието и науката (МОН) ще финансира със 153 000 лева пет деветмесечни стипендии за млади български учени и две тримесечни за учени от българската диаспора в областта на хуманитарните и социалните науки през 2024 г. Това става възможно след промяна в Меморандума за разбирателство между МОН и Държавния секретариат за изследвания и иновации в образованието на Конфедерация Швейцария, одобрена от правителството в оставка, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. 
В документа е уредено изпълнението на „Програма за стипендии и академичен обмен за млади български учени и дейности на българската научна диаспора в областта на хуманитарните и социалните науки, изпълнявана от Центъра за академични изследвания в София“. 
От началото на програмата през 2019 г. до януари 2024 г. са подадени общо 125 индивидуални проекта, от които 33 успешно са преминали международен подбор и са финансирани по програмата.
Министерският съвет одобри днес и проект на Програма за сътрудничество между Министерството на образованието и науката на Република България и министъра на науката на Република Полша в областта на науката и висшето образование за периода 2024-2027 г., в която са предвидени ежегодни реципрочни стипендии за студенти, за частичен срок на обучение от един семестър, за участие в летни езикови курсове и провеждане на краткосрочни специализации. 
Страните ще обменят и лектори, и преподаватели по български, и по полски език. Ще се насърчава развитието на пряко сътрудничество между институции от двете държави в областта на научните изследвания, иновациите и съвместни научноизследователски проекти. 
Програмата се изпълнява въз основа на Спогодбата между правителствата на България и Полша за културно и научно сътрудничество, подписана във Варшава на 25 февруари 1993 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *