Министерството на околната среда и водите представи пред депутати идеи за законодателни промени за ограничаване на неприятните миризми

Рекламирай в beZpartien.bg

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) представи пред депутати от ресорната парламентарна комисия предложения за въвеждане в законодателството на нови изисквания, свързани с ограничаването на неприятни миризми от промишлените инсталации.
Да се разработи Ръководство за моделиране на миризми, в това число дефиниране на термина „неприятна миризма“, е една от идеите на работната група, проучвала проблема. Промяна при необходимост на образците на уведомления и искания, подавани от възложителите към компетентния орган е друго предложение. Предлага се и изготвяне, изпълнение и редовен преглед на План за управление на миризмите (ПУМ) за всички институции. Докладът на работната група отчита също, че няма ясно разписано правило за отстояния от промишлените зони и населените места. 
Предложенията бяха представени в презентация от заместник-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. Тя обясни, че в рамките на работната група са били изискани становища от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Да се въведе етапност в процедурите по екологична оценка и оценка на въздействие върху околната среда, като първо от съответните компетентни органи по опазване на околната среда и водите се изрази становище относно степента на очаквания риск, гласи част от становището на МЗ. Да се въведе количествено измерение на термина „системно емисионно нарушение“ е предложено от МРРБ. 
Проучени са били методите за оценка на миризмите, разгледани са и нормативни уредби в други държави. Сравнението на статистическите данни за концентрацията на миризми, прогнозирани чрез модел, с критериите за въздействие на миризмите е определено като един от най-често използваните инструменти от регулаторните органи за оценка на риска от въздействие на миризмите при оценките на етапа на планиране, отбеляза зам.-министърът. Белгия и Унгария са сред държавите, в които имат законодателство за справяне с миризмите. Контролът се основава най-вече на инспекция на място, отбеляза Колева. Германия има дългогодишна регулация за миризми, добави тя. 
Проблемът е сложен, няма уеднаквено законодателство и Европейският съюз не ни предлага някакво решение, няма директива, която да се транспонира, коментира в началото на заседанието министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов. Той увери, че са положени сериозни усилия, за да се проучи въпросът и да се очертаят решения, защото, по думите му, българите са станали особено чувствителни относно проблема за миризмите. Той даде пример с Русе и Разград, като твърди, че за крайдунавския град са взети сериозни мерки, а за града в Лудогорието проблемът е решен. В обществото вече стои въпросът и за светлинното замърсяване. Според Попов институциите не искат да припознаят проблема с неприятните миризми.
Темата с миризмите е сериозна, материята е мултидисциплинарна, съгласи се заместник-председателят на ресорната комисия Младен Шишков (ГЕРБ-СДС). Той посочи, че по инициатива на ръководството на комисията е направено законодателно проучване как стои въпросът в европейски страни и в Канада. Шишков изрази надежда, че дейността на работната група в МОСВ ще бъде първата сериозна крачка към решаването на проблема с неприятните миризми.  
Това е пример за осъзната и отговорна работа, това е пример и за обществото как, когато искаме да решим определен проблем, може да го направим, обърна се Татяна Султанова (ПП-ДБ) към ръководството на МОСВ.
Проблемът е, че почти всички методи на измерване са субективни, отбеляза Коста Стоянов („Възраждане“). 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *