НачалоИкономикаМинистрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят на 9 септември таван на...

Министрите на енергетиката на ЕС ще обсъдят на 9 септември таван на цената на електроенергията, каза Цветелина Пенкова

Министрите на та на страните членки на Европейския съюз се събират на извънредна на 9 септември, на която основното, което ще разгледат, е налагане на таван на цената на електроенергията и отделяне на цената на газа като определяща в цената на електроенергията. Това каза евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент, на среща с български журналисти в Брюксел.
Тя посочи, че такъв мораториум вече беше приложен в България, а през пролетта Испания и Португалия също предприеха подобни стъпки. Имаше реакции от страна на други европейски държави, че това всъщност е неправомерна намеса в свободния пазар и нарушава пазарните принципи, но в момента риториката е съвсем различна, тъй като ситуацията се усложни, и има вариант такова предложение реално да бъде прието за целия , коментира Пенкова.
Относно таван на цената на газа, евродепутатът обясни, че една част от политиците говорят за таван на вносния от газ, от друга страна, се говори за таван на цената на газа в рамките на единния пазар. Тук разликата е доста голяма, отбеляза тя. 
Цветелина Пенкова смята, че общоевропейски доставки на газ биха гарантирали сигурност в дългосрочен план и доста по-ниска цена, когато се договарят по-големи количества, отколкото от всяка една от държавите членки поотделно. Според нея обструкции би могло да има от отделни държави като Германия и Италия, които потребяват по-големи количества и вече имат договорени по-ниски в сравнение с други държави. Пенкова отбеляза, че потребява около 300 млрд. куб. метра годишно, като половината се използва от Германия и Италия.
Според нея като изключим Германия и Италия, всички останали държави биха подкрепили по-скоро такава на общоевропейски доставки. Но ако говорим за общоевропейска солидарност, тя следва да се проявява във всичките й измерения и следва да се работи в тази посока, смята евродепутатът.
На въпрос дали сега като са спрени доставките по „Северен по“, Германия може да промени та си, Цветелина Петкова каза, че доколкото има информация от близки разговори с колеги, позицията на Германия в момента е в посока набавяне на необходимите им количества за следващите няколко месеца от алтернативни източници, които са Канада, и Катар за втечнен газ, Норвегия и Нидерландия за природен газ. Също така се подготвят доста сериозни финансови пакети за подпомагане и на гражданите, и на индустрията, подготвя се таван на електроенергията и допълнително облагане на свръхпечалбите на някои от електроразпределителни дружества, допълни тя. 
Според Пенкова собствените ресурси са нещо, което трябва да започне да се развива много активно в България и в ЕС. По отношение на шистовия газ, тя посочи, че позицията е ясна и вредите са по-големи от ползите.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО