Миньори и енергетици от Старозагорско излизат на протестно автошествие, очаква се да блокират пътни артерии в областта и край Нова Загора

Рекламирай в beZpartien.bg

Миньори и енергетици от Старозагорско отново излизат на протестно шествие. Протестът започва в две точки – Раднево и Стара Загора, очаква се да приключи в град Нова Загора. Протестиращи тръгнаха от Раднево, за да преминат по околовръстния път и за да се включат в автошествието по главния път между Стара Загора и Казанлък и да стигнат до сборния пункт при т.нар. Върха.
Вторият лъч ще се събере на паркинга на езерото „Загорка“ в северната част на Стара Загора, за да тръгне също към сборния пункт. Очаква се около 11:00 часа двата лъча да се обединят и да затворят движението между Стара Загора и Казанлък в отсечката, коментира Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението „Миньори и енергетици заедно“, което е и организатор на недоволството.
Основните искания на протестиращите са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Това, според тях, ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия. 
Те искат и изпълнение на концесионния договор на „Мини Марица-изток“, като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в Комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор.
Смятаме, че властимащите трябва да ни чуят, в противен случай продължаваме с протестите, коментира Станимир Георгиев. Той посочи, че има опасения и от съкращения. По думите му това, което се случва с комплекса в момента е много притеснително. 
Протестът ще продължи своето движение и ще стигне до Казанлък, ще се върне и ще продължи по Подбалканския път към Мъглиж. На разклона към подбалканското градче, до т.нар. място Чешмите протестиращите отново ще блокират движението. След тази спирка автошествието ще продължи по подбалканския път в посока Гурково ще премине в южната част на градчето и ще продължи своето движение към Нова Загора. Там се очаква да бъде и последната блокирана пътна отсечка. 
През миналата седмица миньорите и енергетиците организираха две протестни автошествия, като затваряха пътни артерии в Гълъбово, Нова Загора и южния изход на Стара Загора в посока Димитровград и автомагистрала „Тракия“, в района на птицекомбината.
Както БТА съобщи, кметовете на общините в област Стара Загора коментираха Териториалните планове и Програмата за справедлив преход. Те смятат, че средствата от 2,3 милиарда лева по Програмата за развитие на региона няма да бъдат инвестирани правилно. „Всички кметове от област Стара Загора се солидаризирахме, че начинът, по който ще бъдат разпределяни средствата по Индикативната годишна програма за зелен преход и приоритетите, за които ще бъдат насочени, е скандален“. С тези думи кметът на община Стара Загора Живко Тодоров откри пресконференция в пресклуба на БТА в града, в която участваха още и кметовете на общините Казанлък – Галина Стоянова, Гълъбово – Николай Тонев, Раднево – инж. Георги Петров, Гурково – Кънчо Папазов, Павел баня – Иса Бесоолу, Чирпан – Ивайло Крачолов, както и кметът на Николаево инж. Константин Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *