beZpartien

Мирен протест против изграждането на фотоволтаици върху земеделски земи се състоя в Кюстендил

Рекламирай в beZpartien.bg

Мирен протест против изграждането на фотоволтаици върху земеделски земи се състоя тази вечер пред общината в Кюстендил. Протестът беше организиран в социалните мрежи.
„Абсолютно съм против това, което се случва“, каза Антонина Шипарова от с. Шипочано. Тя е председател на инициативен комитет „За чиста природа“ и екологично сдружение и посочи, че в момента се води дело с фирмата, изготвила екологичната оценка за изграждането на фотоволтаичния парк между селата Коняво и Дворище, защото оценката имала сериозни пропуски.
„Строят се фотоволтаици на площ от 1300 дка, кумулативният ефект ще бъде голям. При самия процес на преобразуването на светлинната енергия в електрически ток се отделя голямо количество топлина, на мястото се концентрира и радиация. Освен тези 1300 дка, се очаква да стъпят още две фирми, като общата площ се увеличава до 6 хиляди декара, при положение, че стратегията на общината е да се прави туризъм, а не промишленост“, посочи още Шипарова.
Тя допълни, че преди време, когато сегашният кмет е бил общински съветник, с общи усилия са успели да спрат златодобива в района и посочи, че се надява сега да се спре и това. „Изнася се почва, която е плодородна, а последствията ще бъдат промяна на климата, допълни Шипарова. „Надявам се хората да се вразумят и да се стигне до решение, с което природата да остане чиста“, каза още тя.  
„Уместно ли е в най-плодородния край на България да се „посаждат“ фотоволтаици“, питаха участниците в протеста. Те посочиха, че няма и яснота относно това какво ще се случи след време с всичките тези панели, когато изпълнят предназначението си и се амортизират.
„Корените ми са от Коняво, затова имам сантимент към района“, каза общинския председател на партия „Възраждане“  в Кюстендил Цветомира Маринова, която беше на протеста. Тя уточни, че иска Кюстендил да бъде свързван с овощна градина, а не с фотоволтаици.
„Гърция имат острови, които са необитаеми, също и повече слънце, защо те не правят нищо? В момента не печелим от този район, но категорично и не губим. Това е нашият ресурс – плодородната ни земя“, заяви общинският съветник Мира Миркова.
„Не мога да коментирам дали е законно или не строителството. Това е от компетенцията на РДНСК, каза кметът на общината Огнян Атанасов, който се срещна с недоволните. „Ще се постарая да присъствам на следващата проверка, но при предишните заключението е, че няма нарушения“, каза Атанасов. Той посочи, че неговата позиция е непроменена и върху общински земи – пасища, ниви, мери и ливади, няма да позволи нито кв.метър фотоволтаик. „В случая става въпрос за частни земи, които са били продадени“, каза още Атанасов. 
Той посочи още, че конкретните земи в района между селата Коняво и Дворище са със сменено предназначение и са превърнати в урбанизирана територия през 2019/ 2020 година, с решение на Общинския съвет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *