Митрополит Йоан отслужи литургия и водосвет за празника на светите равноапостоли Константин и Елена

На празника на светите равноапостоли Константин и Елена в манастира в едноименния черноморски курорт Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Архиерейска Света литургия и водосвет в съслужение с варненски свещеници. 
Светите благочестиви царе Константин и Елена заслужават да бъдат украсени с равноапостолния подвиг, защото дадоха сила на проповедта Христова и на силата, мъжеството и благодатта, които притежаваха апостолите, каза след службата дядо Йоан. Той обърна внимание, че за да бъдеш твърд във вярата, трябва да имаш добро православно възпитание и това е заслугата на Света Елена, която е царица, но и дъщеря Христова и имайки своето упование и надежда в Бога, възпитава във вярата своя син, бъдещия император Константин, във време на гонение на християните. 
През своето управление през 312-324 г. Константин Велики обединява Римската империя и дава възможност за свобода на вероизповед и утвърждаване на новоевангелския нравствен закон, който е преследван от езическата система цели три века, припомни владиката. Той добави, че премествайки столицата от Рим в Констатинопол, императорът дава основание да се изгражда градът, да се строят храмове, да има служения на Светата църква и затова не случайно е казано, че свети Констатин носи в себе си Соломонова мъдрост, Давидова кротост и Апостолско православие. Негови заслуги са обновлението на града, чинът, който той налага в борбата за чистотата на православието, деянията на Първия Вселенски събор, изработването на част от Символа на вярата, заклеймяването на Ариевата ерес, изтъкна митрополит Йоан.  
В проповедта си на празника той говори и за жените мироносици, които са свидетели изцяло на живота на Спасителя и не го напускат във всички големи и тежки страдания, които изживява, за да изкупи човешкия род. Владиката подчерта, че в трудните моменти Христовите апостоли са проявили известно съмнение, обаче жените мироносици без ни най-малко колебание отиват до гроба Господен, за да помажат тялото Исусово, и първи приемат вестта за Възкресението, възвестявайки я на целия свят. 
Както чрез жена беше чута първата лъжа и заблуда, така и чрез жена се чу славната вест за мироспасителното Възкресение Христово, каза дядо Йоан и припомни, че жените мироносици са Мария-Магдалина, сестрата на Света Богородица и майка на Яков младши Мария Клеопова, майката на св. Йоан Богослов и Яков Старши Саломия, сестрите на Лазар Марта и Мария, Сусана, Йоана и много други, чиито имена на знаем. Памет бе отдадена и на двамата велики тайни ученици Христови Никодим и Йосиф, които по думите на владиката като молитвеници помагат на целия свят точно защото не са толкова явни. 
Всички тези хора ни дават упование и ние да укрепяваме нашия живот, завърши проповедта си архиереят и поздрави за празника всички жени, които мъжествено са в подвига на монашеството, майчинството и семейството. „Вие имате своето място в живота и в обществото без да правим деление между мъж и жена, защото Свещеното писание свидетелства, че всички в Христа са едно“, каза той. 
Митрополит Йоан изрази радостта си, че макар и малка, светата обител в комплекса „Св. св. Констатин и Елена“ е събирателен център на района и в нея се пазят прекрасни икони и частици от мощите на двамата царе-равноапостоли, чиято памет отбелязваме днес, донесени със съдействието на неговия предшественик дядо Кирил.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари