Млада поетеса от Плевен, носител на литературни награди, издаде първата си стихосбирка

Рекламирай в beZpartien.bg

Младата поетеса от Плевен Дария Георгиева издаде първата си стихосбирка „Обикната от болката“. Томчето със стихове бе представено в читалището на плевенското село Опанец, където Дария прекарва част от ранните си детски години. 
Тя започва да пише стихове и разкази от 2020 година. Талантът й открива учителката й в Основно училище „Д-р Петър Берон“ Анелия Атанасова. Започва да участва в литературни конкурси, като вече има над 110 отличия. В момента Дария е ученичка в Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен.
Стихосбирката на 16-годишната авторка включва четири раздела. Първият е със заглавие „Невинност прехвалена“ и по думите на Дария е с по-меланхолични стихотворения. Следващите два раздела са посветени на чувствата, предизвикани у младата поетеса, срещнала една несподелена любов. Последната част в стихосбирката е „Невинност блажена“, с която девойката показва преодоляването на болката от несбъдната любов.
За избора си на заглавие на своята първа стихосбирка Дария сама казва, че е „стряскащо“. „Нещата в живота ми се стекоха така, че да порасна по-рано. Много по-лесно щеше да бъде да избера друго, по-обикновено, заглавие на стихосбирката, но в един момент разбрах, че не е срамно да бъдеш себе си. Обичта и болката са част от мен, независимо под каква форма“, категорична е Дария.
За момента тя казва, че се учи само от себе си. „Важно е да четем, да познаваме българските класици, но смятам, че все още не съм достатъчно зряла, за да разбера какво са искали да кажат те във всеки един момент. На този етап съм се съсредоточила да работя върху себе си, за да може, когато съм разбрала коя съм и какво да бъда в живота си, да се обърна към българската литература в дълбочина и да се уча от нея“, категорична е младата поетеса. 
За себе си Дария казва, че е заклет перфекционист и й е трябвало време да се реши да покаже своите творби. „Дори до последно, докато подготвях файла със стихосбирката, смятах, че тя не трябва да излиза на хартия, въпреки че в стиховете ми има много емоционални моменти, защото знам, че не се справям перфектно с ритъма на стихотворенията. В последствие установих, че си заслужава да опитам и че повечето хора няма да забележат това, което аз забелязвам, а специалистите ще уважат повече това, че съм надраснала възрастта си и имам смелостта да разсъбличам душата си“, допълва Дария.
Пред нея сега е ново предизвикателство – да бъде организатор на първия национален конкурс за ученическо поетично творчество „Сърцепения“. За жури са поканени още двама 16-годишни носители на десетки литературни отличия Александра Павлова и Юлиян Димитров. Регламентът е достъпен на страницата във фейсбук на младата авторка. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *