Младежи от Казанлък участваха в международен обмен в Румъния

Рекламирай в beZpartien.bg

Младежи от Казанлък, изпратени от местната органзиация “United Avangard Artist”, взеха участие в обмен в Траистени, Румъния по програма „Еразъм +“, съобщи за БТА председателят на сдружението Румен Сомов. Мобилността “Youth@Work” с посрещаща организация “Together Romania” беше фокусирана върху изясняването на причините за младежката безработица, а в нея участваха младежи от Румъния, България, Полша, Северна Македония и Словакия.
В рамките на обучението участниците развиха умения за реализация на пазара на труда, посочи Сомов. В първите дни се състояха дейности за подобряване на груповата динамика. Останалите дни участниците прекараха в обучителни сесии, основани на методите на неформалното обучение. Те се научиха как да създадат CV, събираха данни за младежката безработица. Състоя се и симулация на интервю за работа, като младежите първо трябваше да измислят свои бизнеси, обясни той.
Сред важните части от проекта беше посещението в базата на румънската огранизация с нестопанска цел “Ateliere Fără Frontiere” („Работилница без граници“), която от 2008 година насам подпомага социалната, професионалната и гражданската интеграция на уязвими и маргинализирани лица. Участниците успяха да се запознаят с дейността на организация, съсредоточена още в постигане на целите за устойчиво развитие на ООН. 
По време на престоя си младежите посетиха румънско средно училище, където запознаха учениците с възможностите, които програмата „Еразъм+“ предлага и споделиха наученото под формата на съвети, които да позволят на младите да направят своя плавен преход в пазара на труда. 
Характерно за програма „Еразъм +“ обменът включваше и интеркултурни вечери. Всеки национален екип представи местна кухня, забележителности, обичаи и традиции. Участниците от България представиха страната ни подобаващо и бяха активни по време на мобилността, коментира още Румен Сомов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *