Младежи от различни националности обмениха опит в Самоков в рамките на програмата „Еразъм+“

Младежи от различни националности обмениха опит в Самоков в рамките на програмата „Еразъм+“ по проект „Увеличи твоята работоспособност, създай ново бъдеще“.
Общо 25 младежи на възраст между 18 и 30 години се запознаха с възможностите за развитие в региона и се учеха как да създават видео съдържание, каза пред репортер на БТА Ралица Руменова, директор на фондация „Ценности, добродетели и интегритет“. Младежите са от България, Германия, Испания, Хърватия, както и от френския карибски остров Гваделупа. Те са били в планинската община цяла седмица, а вчера са заминали по родните си места. 
Тя разказа, че този обмен е бил от две части. Първата част се е състояла миналата година през месец ноември, като младежи от всички държави са били на посещение на френския остров. Руменова посочи, че първата част е била насочена младежите да научат повече за базови умения за намиране на работа. Втората част на обмена бе през изминалата седмица в Самоков. Младежите са се фокусирали върху темата за дигиталните инструменти за намиране на работа и изработване на видео съдържание. 
Програмата е била богата. Едни от основните теми са били за неформалното образование. Целта е била да се създаде безопасна среда, както и за повишаване на способността за намиране на работа. Руменова каза, че според младежите „най-големият страх на човечеството е да говориш пред публика“. Лагерът е спомогнал за тяхното себепредставяне. Тя казва, че средата в групата трябва да е предразполагаща за всички, за да може младежите да споделят, а след това се чувстват по-уверени при изразяване. По думите й това е едно от ключовите неща за намиране на работа. 
Младежите са правили видеа за Самоков. Тя каза, че този обмен е бил интересен, защото са се запознали и местните хора и са научили повече за културата. Младите хора са учили и думи на български език, както и да четат на кирилица. Те са се разходили и сред природата в общината. 
Проект по „Еразъм+“ предстои и през следващия месец в Самоков. Отново младежи ще обменят опит и посетят региона. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари