Младежки джаз фест гостува с концерт в БНР

Най-изявените вокалисти, инструменталисти, композитори и състави от последните издания на Младежки джаз фест (София) гостуват в първо студио на БНР на 12 юни, сряда, съобщават от БНР.
Изпълненията на младите музиканти ще са в съпровод на джаз трио в състав Йордан Владев – пиано, Андрей Велков – барабани, и Димитър Сираков – контрабас. Програмата ще завърши с изпълнения на фестивалния оркестър на „Младежки джаз фест“, който ще изпълни пиеси, разучени на майсторските класове към фестивала.
Младежки джаз фест София е форум за среща и изява на млади музиканти, работещи в сферата на джаза и импровизацията. За изминалите шест издания в него са участвали стотици млади дарования –  ученици и студенти от музикалните училища и академии в София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, възпитаници на музикални школи от цяла България, както и гости от чужбина.
Ментори и членове на жури са били изявени джаз музиканти и педагози като Антони Дончев, Михаил Йосифов, Даниела Станкова, Александър Логозаров, Весела Морова, Борислав Петров, Димитър Карамфилов, Калин Жечев, Владимир Гаджев, Арнау Гарофе Фарас.
„Много младежи се обърнаха към джаза и импровизацията, вдъхновени от преживяното по време на петте издания на „Младежки джаз фест“. Следим и развитието на тези от тях, които избраха джаза за свой път в музиката и вече учат в елитни университети във Великобритания, Нидерландия, Австрия, Германия. Смятаме, че умението да се изразяваш, да бъдеш спонтанен и креативен, свободата и емпатията, които са толкова основни за джаза, са безценни качества не само за един артист, но и за всеки човек. А те се възпитават именно на младини, когато човек формира своята творческа и човешка идентичност“,  казва основателят и артистичен директор на „Младежки джаз фест“ Йордан Владев.
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари