Млади таланти от цялата страна бяха наградени в Националния фестивал на детско-юношеското театрално изкуство в Казанлък

На тържествена церемония в Казанлък бяха връчени наградите от втория Национален фестивал на детско-юношеското театрално изкуство „Театрални искри“, организиран от местното Народно читалище (НЧ) „Искра – 1860“. Жури под председателството на актрисата Параскева Джукелова и с членове Милена Мавродиева и Димитър Стефанов присъди награди в две възрастови групи.
Първо място в първата възрастова група спечели постановката „Пътуващата луна“ на Детска театрална студия при Народно читалище „Яна Лъскова – 1905“ – Несебър. За победител във втората възрастова група журито определи спектакъла „ЧаршиятЪ“ на Театрално студио – Чирпан. Раздадени бяха и десет награди за изгряващи звезди, за главна мъжка и женска роля, за поддържаща роля, както и за най-добра режисура и сценография.  
Параскева Джукелова благодари на организаторите за поканата да председателства журито на фестивала. „Много се радвам на всички участници в тези четири дни, защото някак си виждам себе си в тях и им пожелавам да запазят този ентусиазъм в очите си и дори да не станат професионални актьори, да носят в себе си искрата и любовта към театъра“, каза тя. 
Радвам се, че заедно съпреживяхме този фестивал, каза председателят на НЧ „Искра“ Теодора Иванова. Тя подчерта, че зад тези награди стои много труд, постоянство, безсънни нощи, въображение, но преди всичко – много любов. 
Специалната награда на Община Казанлък връчи Аксения Тилева. Какво ще правите занапред, никой не може да предположи, аз искам обаче да ви пожелая да бъдете преди всичко добри хора, защото, каквато и професия да имаме, животът ни ще е по-добър, ако хората около нас са добри и позитивни“, обърна се тя към участниците. Тилева благодари на организаторите от името на кмета Галина Стоянова и пожела успех на бъдещите издания на формата. 
„Без любов, подкрепа, приятелство и насоки нещата не се получават, а този фестивал съществува именно защото го правим с много любов“, каза директорът на „Театрални искри“ Лъчезар Йорданов. Той пожела успех на всички участници и връчи благодарствени грамоти на журито и на всички, помогнали за осъществяването на инициативата. 
По време на церемонията бяха дадени отличия и от името на Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, на казанлъшкия Общински театър „Любомир Кабакчиев“, на фондация „Васил Самарски“, на сдружение „Бъдещето сега“. Присъдена беше и награда на името на основателя на Театралната студия към НЧ „Искра – 1860“ покойната Мая Стоянова.
Фестивалът „Театрални искри“ се провежда под патронажа на кмета на общината Галина Стоянова, а в продължение на четири дни над 250 участници от цялата страна представиха на казанлъшката сцена общо 20 театрални спектакъла. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари