Младите, талантливи режисьори показват пътя към бъдещето, каза за БТА директорът на смолянския театър Румен Бечев

Родопски драматичен театър (РДТ) „Николай Хайтов“ приключва един успешен театрален сезон, изпълнен с много емоции, каза в интервю за БТА директорът Румен Бечев. 
„За съжаление, той бе белязан с кончината на водещата ни актриса, гърбът на нашия театър – Емилия Ованесян, която загина при пожар в дома си. Тя фигурираше в почти всяко едно заглавие и поради тази причина, се наложи да намерим адекватни заглавия, които бързо да може да  направим. Справихме се и ние успяхме да заменим представленията с нови“, посочи той. 
През този сезон пред смолянската публика се появиха новите заглавия – за възрастни  „Внимание, любов!“ , „Щастлив съм!“, „Обичай ме!“, „Рейс“, а за деца „Примък – отмък“, „Дете на прозореца“ и „Коледно приключение“. Като постановките „Рейс“ и „Обичай ме“ постигнаха голям успех, каза Бечев. 
През целия сезон театралната трупа бе по гастроли в цялата страната, а в същото време театърът бе домакини на различни театри у нас. „Гордеем се с постигнатото, но вече гледаме напред към новия театрален сезон 2024/2025, който е пълен с обещания. За любителите на театъра предстоят много изненади“, добави Бечев.
В момента се работи по новите спектакли – „Албена“, „Капризите на любовта“, „Има ли кармата чувство за хумор“, както и няколко детски заглавия. Те ще бъдат на сцена през септември. 
„Албена“ е емблематично заглавие и по него смолянският театър започва репетиции през януари. Още в началото се налага да се търси нова актриса за ролята на загиналата Емилия Ованесян. И точно с творбата на Йордан Йовков ще бъде открит новия театрален сезон през есента. „Албена“ е силна пиеса. Хората я искат и не напразно сме сложили това име в репертоара. Няколко пъти сме се сблъсквали голямото желание на публиката да гледа творби от нашата, българска класика“, каза още Румен Бечев. 
Основната задача, която са си поставили актьорите, е да са близо до хората. Постановките да се играя не само в град Смолян, а това което правят да бъде видяно и в другите населени места в Родопите. И вмъква, че не напразно театърът се казва Родопски драматичен театър. Румен Бечев добави, че след годините на криза, вече са радостни, че са успели да върнат не малка публика в залата. 
Актьорският състав на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ се състои от 15 души. „От стария актьорски състав сме аз, Искра Йосифова, Миряна Найденова, Димитър Димитров. Останалите ни колеги са млади, нахъсани и жадни за работа“, каза още директорът. Режисьори на щат Румен Бечев не е назначил, за да може да се представят спектакли, погледнати от различен ъгъл. Той залага на младите, талантливи режисьори, защото според него, те показват пътя към бъдещето. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари