Много скоро ще проличи дали Република Северна Македония иска да върви към Европа, заяви Румен Радев

Държавният глава Румен Радев заяви, че скоро ще стане ясно дали новият президент и партията, която спечели със значителна преднина в изборите в Република Северна Макенодия (РСМ) ще заработят за европейската перспектива на страната или ще поемат в друга посока. Той коментира темата пред журналисти, след като положи цветя заедно с вицепрезидента Илияна Йотова пред паметника на Незнайния войн. 
Много скоро ще проличи дали тази страна иска да върви към Европа, заяви Радев. Моята позиция относно РСМ винаги е била открита и последователна, такава каквато беше и с президентите Георги Иванов и Стево Пендаровски, такава ще бъде и с Гордана Силяновска, подчерта той. 
Президентът заяви, че винаги е подкрепял европейската интеграция на РСМ, но при спазването на принципите за добросъседство и най-вече Копенхагенските критерии за членство. Това според държавния глава означава промяна в Конституцията и зачитане на правата на македонските българи. Отказ от езика на омразата, който се развихря в тази предизборна кампания, ревизия на учебниците, уважение и защита на българското клтурноисторическо наследство на българите в тази страна, изброи още Румен Радев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари