Молебен за здраве и успехи през новата учебна година отслужиха в Кюстендил Величкият епископ Сионий и Велбъждският епископ Исаак

Рекламирай в beZpartien.bg

Молебен за здраве и успехи отслужи в днес в митрополитския храм „Успение Богородично“ игуменът на Бачковската Света обител Величкият епископ Сионий, в съслужение с Велбъждския епископ Исаак и духовници от Кюстендилска духовна околия, по повод началото на новата учебна година. Молебенът се прави традиционно, от няколко години, в навечерието на 15 септември. 
Тази година в храма беше донесена и частица от Светия Кръст Господен, която се съхранява в ставропигиалния Бачковски манастир „Успение Богородично“.
„Бог да дарува мъдрост и знание на децата, дълго търпение и кротост на учителите и много радост на тази велика институция училището“, пожела в проповедта си епископ Сионий. „В такива дни като днешния, в който честваме въздигането на Светия Кръст Господен  и началото на новата учебна година – на най-скъпото, което ни е дарил Бог – децата на България, в тези дни Божията милост и любов се чувстват най-осезателно и най-благодарно тя се разкрива над всички нас“, каза Величкият епископ. Той посочи, че в този традиционен за православната вяра празник, той се е удвоил и с поклонението пред частицата от Светия Кръст Господен.
„Донесохме от Бачковската ставропигиална света обител тази частица от животворящия Кръст Господен, който царица Елена и цар Константин са открили, съхранили и предали на множество храмове за благословение на верния народ. Светите равноапостолни царе Константин и Елена са свързани с България – със София, с Кюстендил, с Ниш и целият регион, където са живели“, разказа владиката. „Когато носех частицата от Кръста Господен, си спомних, че точно тук, на тази територия, между София и Ниш, тези царе са пребивавали, посещавали са този град и неговите лечебни извори и благодатен климат“, допълни епископ Сионий.
„Радостта, която изпитахме от частицата на Светия Кръст Господен, нека бъде чута и на небесата, и милостивият Господ ни дарува мир, здраве, благоденствие и в полза на милото ни отечество“, каза още епископ Сионий.
„В началото на новата учебна година се молим за благословението за българските деца, за трупане на знание, мъдрост, които да бъдат ползвани за благото на нашия български народ“, каза Велбъждският епископ Исаак. „Тези малки деца ще бъдат ръководители, духовници, учители, и каквото научат в най-ранна възраст, това ще видим като резултат след време“, добави епископ Исаак.
На молебена присъстваха кметът Петър Паунов и заместниците му, директорът на Регионалното управление на образованието, директори на учебните заведения в града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *