Момичета и момчета от 4 училища и млади червенокръстци се състезаваха във военно-приложни игри в Русе

Момичета и момчета от четири средни училища (СУ) и представители на младежката организация на Българския младежки червен кръст (БМЧК) се състезаваха във военно-приложни игри в Русе.
Осемте отбора от по пет деца се състояха от ученици от осми до 11-и клас от СУ за европейски езици „Св. Константин – Кирил Философ“, СУ „Христо Ботев“, СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“, Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване и БМЧК в крайдунавския град. На стадиона на Военно формирование 32420 те премериха сили в щафетни игри в две дисциплини.
В едната по 80-метрова пътека децата преодоляваха различни препятствия с бягане, правиха лицеви опори, кълбета и хвърляха учебна граната по определена цел. Победител в нея беше отборът на СУ за европейски езици. При дърпането на въже, което се проведе на елиминационен принцип, най-добри бяха младите червенокръстци.
Началникът на гарнизона и командир на формированието подполковник Павлин Илиев и военнослужещите показаха и разказаха на децата повече за част от въоръжението на сухопътните ни войски. Учениците имаха възможност да разгледат отвътре бронетранспортьорите, с които се проведе наскоро специализираната тренировка в езерото в лесопарка „Липник“. Момичетата и момчетата видяха отблизо и американската колесна машина „Гардиън“, която е била разработена първоначално за нуждите на военната полиция, но е участвала и в мисията на НАТО в Афганистан.
Представители на БМЧК показваха на децата как да направят различни видове превръзки, да обдишат пострадал човек и други практически уроци за първата долекарска помощ. 
Инициативата, посветена на предстоящия Международен ден на детето – 1 юни, е на военния гарнизон в крайдунавския град и получи подкрепата на областната администрация и Регионалното управление на образованието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари