МОН предлага професионалното образование и обучение да се осъществява по професии, включени в новия списък за учебната 2026/2027 г.

Професионалното образование и обучение да се осъществява по професии, включени в новия Списък с новите професии от учебната 2026/2027 г. за приетите ученици в 8-и клас, а за навършилите 16 години – от януари 2026 година. Това предлага Министерството на образованието и науката (МОН) в проект, разработен съгласно измененията на Закона за професионалното образование и обучение и публикуван за обществено обсъждане, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
В процеса на обществено обсъждане предстои и съгласуване с национално-представителните работодателски и синдикални организации и ресорните министерства. Те могат да внасят предложения и да дават становища по проекта в едномесечен срок, като всяко едно от тях ще бъде подложено на обстоен анализ.
Преди финалното приемане на Списъка с новите професии той ще премине през широк дебат с всички заинтересовани страни, уточняват от МОН.
Новият списък следва изискванията на Закона за степени на професионална квалификация, които се надграждат в рамките на професията с нива по Европейската и Националната квалификационна рамка.
Новите професии акцентират върху трудовите дейности, свързани с дигитализацията и устойчивото развитие в различните сектори: “Технологии в биопроизводствата“, “Хибридни и електрически пътни превозни средства“, “Електрообзавеждане на тролейбуси и електрически автобуси“, “Устойчива мода“, “Устойчиво земеделие и растителна защита“, “Автоматизирани системи и технологии в машиностроенето“, “Дигитално проектиране на мебели и интериор“, “Дигитален дизайн на текстил“, “Механизация и цифровизация в растениевъдството“, “Механизация и цифровизация в животновъдството“ и др.
Проектът на Списък на професиите за професионално образование и обучение може да се види тук.
/ЙВЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари