Монаси на Далай Лама пристигат в Бургас

Монаси на Далай Лама пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и хилядолетна традиция, съобщават организаторите.
Гостите ще представят различни събития, свързани с източната култура, философия и здравословен начин на живот. 
В продължение на три дни – до 8 юли, монасите ще създадат мандала, която впоследствие ще бъде ритуално разрушена, символизирайки преходността на всичко във вселената. След разрушаването, цветният пясък от мандалата ще бъде раздаден на публиката в малки пакети. 
Тибетски и хималайски танцьори ще представят автентични танци, разкриващи богатото културно наследство на региона. Посетителите ще могат да участват в традиционни предсказателни сеанси, водени от монах с осигурен превод. 
Монах ще изпълнява индивидуални 15 минутни сеанси за гадаене „Мо“. Ще има и малък базар с ръчно изработени ароматни пръчици, органични тибетски парфюми и пеещи купи, както и щанд с книги на български език с културна и духовна тематика.
На 8 юли монасите ще се отправят към морето за последна молитва на брега на морето, с която събитието ще приключи.
Събитията в Бургас, посветени на източната култура, философия и здравословен начин на живот, се организират от фондация „Калпатару” с председател Виктор Францес, и община Бургас.
Фондация „Калпатару” е основана през 2013 г. и е международна неправителствена организация. Наречена на митичното дърво, изпълняващо желания, фондацията има за цел да популяризира изкуствата, красотата и познанието, подобрявайки качеството на живот чрез различни инициативи като провеждане на разнообразни събития и курсове, публикуване на книги и създаване на филми. Целта е да оставя трайно наследство от красота и хармония.
Фондация за хималайска култура, основана през 1994 г., е посветена на запазването и популяризирането на уникалното културно наследство на Хималаите. Фондацията осъществява различни културни и образователни програми, които целят да подкрепят местните общности и да разпространяват знания за богатата култура на региона. Със своята дейност, Фондация за хималайска култура се стреми да запази традициите, изкуствата и духовността на Хималаите за бъдещите поколения. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари