Моноспектакълът „Луцифер“ поставя теми, които мислехме за преодолени, казва режисьорът Николай Младенов

Моноспектакълът „Луцифер“ ще бъде представен във Фестивалния и конгресен център във Варна в рамките на театралния фестивал „Варненско лято“. Сценичният вариант на текста на Хосе Варлета е на режисьора Николай Младенов. Ролята изпълнява Боян Арсов, който има участия в театъра и мюзикъла, но с „Луцифер“ прави първия си моноспектакъл.
Това е втора постановка по испанския автор на Николай Младенов, който в момента работи и по трети негов текст. Режисьорът смята, че в драматургията си Варлета открива извънредни ситуации, чиито теми привидно изглеждат много познати, но всъщност предлагат нетрадиционни решения и неочаквани обрати.
В „Луцифер“ има пикантна и смела гледна точка спрямо отношението към религията и църквата и към мястото на дявола в нашето съзнание, казва Младенов. Той вижда актуалност в текста с оглед на локалния европейски контекст на война и политически популизъм и подчертава, че поставените теми са смятани за приключени и преодолени през 90-те години и началото на нашия век, но сега те отново излизат на преден план и се налага да говорим за толерантност.
Целта на постановъчния тандем е била да предложат различни гледни точки по достатъчно убедителен начин, да покажат, че Луцифер е във всеки един от нас, бидейки изкушението, сладострастието, наслаждението от живота, обяснява режисьорът. Младенов счита, че в моноспектакъла актьорът е в центъра на всичко и предлага винаги своя различна интерпретация, затова всеки текст би бил различен, според това кой изпълнител влиза в ролята. 
Според Боян Арсов в „Луцифер“ предизвикателството за артистите е било да открият повече театрални елементи, с които да създадат сценичен разказ и отделни епизоди, близки до съвременното ни възприятие за добро и зло. Театърът, за разлика от телевизията, изисква друга атмосфера, друга дълбочина, съвършено друг подход на създаване и приемане от страна на публиката. Трагедията, както и високата комедия, са много сложни жанрове, провокация за съвременния зрител и театрал, посочва актьорът. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари