Моноспектаклите „Пистолет в торнадо“ и „Докато смъртта ме раздели“ гостуват на фестивала „Варненско лято“

Продължава серията моноспектакли в тазгодишната програма на „Варненско лято“. Днес на форума гостува Весела Бабинова със своя първи опит в жанра „Пистолет в торнадо“. Пиесата на американската драматуржка Лорън Гъндърсън е режисирана от Васил Дуев-Тайг, който приближава нещата към нашата действителност и чрез героинята поставя въпроси и теми, които са близки до нас.
Това е българската премиера на популярната пиеса, в която жена на средна възраст се крие в мазето си в очакване да я връхлети торнадо и предава случващото се на живо в социалните мрежи. Изправена пред смъртна опасност, тя разбира, че едно бедствие може да преобърне целия ти живот. Тази година Весела Бабинов получи награда „Икар“ за водеща женска роля, а спектакълът – награда на публиката. 
„Пистолет в торнадо“ ще има две представления днес на сцената на Фестивалния и конгресен център.
На фестивала ще бъде представен и моноспектакълът „Докато смъртта ме раздели“ с Димитър Ангелов, режисиран от Надя Панчева. Това също е първа постановка в България на пиесата на американския драматург Дъг Райт от 2004 г., която му носи редица награди, сред които престижните „Пулицър“ и „Тони“. Тя e продължение на интереса към съвременната англоезична драматургия на Надя Панчева, която завършва НАТФИЗ през 2021 г. и вече успешно се представя в независими продукции и по сцените на репертоарните театри.
„Докато смъртта ме раздели“ е полудокументална пиеса, провокирана от интереса на автора към живота и личността на немския травестит Шарлоте фон Малсдорф, който преминава през големите политически обрати на ХХ век, оцелява по времето на нацизма, преживява комунистическия режим в ГДР и завършва живота си във времената на демокрация като ексцентрична съдържателка на култов източноберлински магазин за антикварни предмети. Това е дебют за младия актьор Димитър Ангелов и за ролята си той получи тази година номинация за „Икар“.
Постановката гостува на сцената на Кукления театър във Варна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари