Морето е замърсено с отпадъци, както след всяка буря, но това не означава, че водата е мръсна, каза министър Юлиян Попов

Рекламирай в beZpartien.bg

Морето е замърсено с отпадъци, както след всяка буря, но това не означава, че водата е мръсна, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в интервю за bTV. „Морето е море, поглъща отпадъците, те се разнасят. Това, което виждаме в момента, е, че вече се изчиства“, коментира той.
Използването на водата за битови нужди реално не е забранено на много места. Ролята на местната власт е да предупреди хората, ако има такъв риск, посочи министърът. „Ако при едно такова бедствие има разрушена инфраструктура, тя трябва да се обследва, да се види къде е нарушена и какви са резултатите от тези разрушения. Няма как да няма отделни точки, в които трябва да се изчака малко“, каза Юлиян Попов. 
„Мръсната вода е вода, която съдържа химически или биологични отпадъци. През последните години качеството на водата в Черно море се подобрява“, допълни той.
Има проучване, което изследва замърсяването по плажовете, в последните пет години. „Има и проучване на Института по океанология на Българската академия на науките, което показва нарастване на замърсяването на дюните с отпадъци. Водата обаче бавно се придвижва към по-чиста и по-чиста“, обясни министър Попов. 
След наводненията здравните власти препоръчаха преустановяване на къпането в морето край Царево заради навлизането на огромни маси кална вода в акваторията му. В бедствието от 5 септември живота си загубиха двама мъже и две жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *